З 2014 року у Криму кількість релігійних громад скоротилася удвічі
Аналітика
21.12.2023
Від часу анексії Криму Росією у 2014 році, кількість релігійних громад на півострові зменшилася наполовину - експерт Експертної мережі Кримської платформи

За останніми даними, представленими Андрієм Іванцем, кандидатом історичних наук та провідним науковим співробітником Музею Голодомору, кількість релігійних громад у Криму зазнала значного скорочення з моменту анексії півострова Росією. Про це повідомляє Укрінформ.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

«За період Незалежності і до окупації релігійна мережа півострова виросла в понад 20 разів. На початок 2014 року діяли 2220 релігійних організацій. Зараз їх менше в два рази», - сказав він. Іванець зазначив, що найбільше постраждали від репресій Українська православна церква та Українська автокефальна православна церква, яка мала 10 громад, а на сьогодні жодної немає.

Він зауважив, що окрім ПЦУ утисків зазнають практично всі церкви і релігійні організації, за винятковий тих, які стали на шлях служіння окупантам. Серед них Кримська метрополія московської патріархії, яка до 2022 року мала три єпархії УПЦ МП, Духовне управління мусульман Криму, деякі старовірські, протестантські та юдейські напрями.

Ситуація з ісламськими громадами та релігійними управліннями в Криму залишається напруженою, з особливим тиском на кримських татар, які зазнають як релігійних, так і політичних репресій. Іванець також Іванець також згадав про численні випадки кримінального переслідування протестантських громад, зокрема «Свідків Єгови». Про це повідомляє Слово про Слово.

«Російська окупаційна влада грубо порушує всі базові міжнародні договори, декларації та інші документи, які регулюють захист свободи совісті в світі, порушення прав людини, дискримінацію релігійних громад, захоплення храмів і церковного майна», - сказав Андрій Іванець.

При цьому він зауважив, що Україна недостатньо використовує ці факти в своїй інформаційній роботі для боротьби з ворогом як в середині країни, так і за її межами.

Джерело: Укрінформ, Слово про Слово

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

АналітикаХристиянський світПереслідування християн в Україні
Останні новини
Останні новини