Як Росія загрожує свободі віросповідання в Україні на приладі окупованих територій
Переслідування християн в Україні
22.03.2022
Свобода віросповідання може стати жертвою російської війни в Україні, попередила християнська правозахисна група.

Є побоювання, що переслідування християн посилиться, якщо Росія розширить свій контроль над Україною.

Партнер організації в сусідній Польщі сказав: "Немає сумнівів у тому, що скрізь, де Путін встановив свою владу, переслідування християн значно посилилися". 

У тих частинах України, які вже знаходяться під контролем російських сепаратистів, багато протестантських церков були закриті, а деякі християнські книги заборонені.

Донецьк і Луганськ знаходяться під контролем проросійських сепаратистів з 2014 року. 

Форум 18, який спостерігає за переслідуваннями християн в Норвегії, повідомляє, що в регіонах, окупованих сепаратистами, свобода віросповідання протестантів і церков, що не належать до православного Московського Патріархату, була серйозно обмежена.

У Луганську закон про релігію, прийнятий в 2018 році, вимагав, щоб церкви пройшли перереєстрацію, фактично змушуючи церкви "подавати заяви на отримання дозволу на існування", йдеться в повідомленні форуму 18.

З тих пір влада відмовилася реєструвати всі протестантські, баптистські і п'ятидесятницькі громади. 

У березні 2019 року церквам баптистського Союзу пригрозили покаранням, якщо вони не зупинять публічні богослужіння. 

Були проведені рейди по церквах, їх або закривали або відключали водопостачання, газопостачання та електропостачання. 

Луганська влада також заборонила 12 християнських книг, та помістила їх до списку "екстремістських матеріалів", повідомляє Форум 18. До них відносяться видання Євангелія від Іоанна 1820 року, збірка баптистських гімнів і книги Чарльза Сперджена і Біллі Грема. 

Генеральний директор Release Пол Робінсон заявив, що він стурбований тим, що релігійні переслідування можуть поширитися на Україну, якщо Росія посилить контроль над країною.

"Це темні часи не тільки для українського народу, а й для релігійної свободи. Вони потребують наших молитв", - сказав він. 

"Свобода християнського віросповідання була серйозно обмежена в районах, що раніше перебували під контролем Росії. Ситуація, швидше за все, погіршиться, якщо Росія посилить свою хватку".

Джерело: christiantoday.com

Переслідування християн в Україні
Останні новини
Останні новини