Жити, харчуватися та пересуватися Францією після 1 серпня невакцинованим буде неможливо
Covid-19
21.07.2021
З 21 липня для того, щоб піти у музей, кінотеатр або на концерт, у Франції потрібно мати при собі “санітарний паспорт”. З 1 серпня цей документ вимагатимуть також у барах, ресторанах, торгових центрах, потягах і літаках. Відреагували на цю новину французи дуже по-різному: хтось побіг записуватися на вакцинацію, хтось вийшов на протест, а дехто вдався до вандалізму і почав знищувати центри, де роблять щеплення.

Минулого тижня Емманюель Макрон звернувся до французів із закликом перетворити наступні місяці на “літо мобілізації на користь вакцинації”. Самим лише закликом французький президент не обмежився і оголосив низку заходів, які вже охрестили “заохочувально-каральними”, пише Лівий Берег.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Найбільше Макрон і його міністр охорони здоров’я пройшлися по французьких медиках – кожен медичний працівник, який до 15 вересня не щепиться проти коронавірусу, буде відсторонений від роботи та припинить отримувати зарплату.

Подібні вимоги стосуватимуться й усіх працівників громадських закладів – вони мають час до 30 серпня, аби отримати обидві дози (або одну вакцини “Джонсон”). Решту населення вакцинуватися ніхто не змушує, але на практиці жити, харчуватися, розважатися і пересуватися Францією після 1 серпня без санітарного паспорта буде неможливо.

Важливе уточнення – санітарний паспорт у Франції стосується всіх віком від 12 років і передбачає сертифікат про отримання повного циклу щеплень від COVID-19 або свіжий негативний ПЛР-тест. Тобто якщо хтось узагалі не захоче або не зможе щепитися, але в ресторан сходити буде кортіти – завжди є варіант здати тест. Однак через 48 годин і за нового бажання кудись піти або поїхати процедуру доведеться повторити. І якщо ще донедавна ПЛР-тести у Франції були абсолютно безкоштовними, з вересня за них братимуть 49 євро (крім випадків, коли тест через наявність симптомів виписав лікар). Дорогуватий похід у кіно або на виставку виходить.

Єврейські “жовті зірки” і підпалені центри вакцинації

У суботу 114 тисяч протестувальників вийшли на вулиці французьких міст, аби висловити своє обурення запровадженням санітарного паспорта. Деякі активісти прикололи собі на груди “жовту зірку” – символ, яким позначали євреїв у період Голокосту. “Євреїв теж не пускали у громадські місця, у крамниці”, – пояснив один з протестувальників. Це порівняння викликало хвилю шоку у країні, зокрема у членів єврейської спільноти. “Це неприпустиме порівняння, я страшенно обурений (...), я сам носив жовту зірку, і я знаю, що це таке”, – відреагував Жозеф Шварц, який на власному досвіді пережив масову депортацію євреїв із Франції у 1942 році. Інший представник єврейської спільноти наголосив, що “жовта зірка приводила вас до смерті, тоді як вакцина рятує життя”.

Окрім суперечливої символіки, деякі французи вдалися до ще більш непопулярних заходів – у містечку Ланс-ан-Веркор неподалік від Гренобля невідомі розмалювали стіни і залили водою центр вакцинації, який мав відкритися на вихідних на тлі збільшення запиту на щеплення поміж місцевих мешканців. Інший центр у регіоні Піренеїв підпалили у ніч із суботи на неділю, а ще в одному, розташованому в невеликому бургундському містечку, обірвали проводку, через що могли зіпсуватися дози Pfizer, які зберігалися в холодильних камерах. У всіх випадках було розпочато розслідування, а мери міст, де відбулися акти вандалізму, в один голос засудили вчинки зловмисників.

Зіпсований центр вакцинації неподалік від Гренобля

Колективний захист чи особиста свобода?

Поміж тих, хто вийшов на вулиці на знак протесту, були й вакциновані французи. “Я вакцинований, але я проти тотального контролю з боку влади”, – зауважив один з протестувальників. Франція, в якій на кожному кроці потрібно показувати довідку, дійсно відрізняється від уявлень про “свободу, рівність і братерство”, на яких виховали далеко не одне покоління французів. Однак на тлі постійних мутацій вірусу, перевантажених лікарень і економічного занепаду, спровокованого вже трьома локдаунами, чи є у французів вибір?

“Ми не можемо свідомо відмовитися від зброї (проти коронавірусу), коли вона в нас є”, – наголосив Макрон, говорячи про вакцину. Французький президент попросив французів довіряти науці і робити все, щоб захистити себе, своє оточення і зробити власний внесок у колективний імунітет. Велика кількість французів його почули – лише за наступну добу після промови президента 1,25 мільйона французів записалися на вакцинацію на національній онлайновій платформі.

Центр вакцинації в Безьє, Франція, 18 січня 2021 року

Охочим вакцинуватися скаржитися нема на що – як місць у віртуальній черзі, так і доступних доз у Франції вистачає. До того ж усі чотири вакцини, які використовують у країні, визнані в ЄС, і запитань щодо можливих проблем на кордоні для подорожей навіть не виникає. Однак попри обіцянку Макрона “щепити всіх охочих французів до кінця літа”, на цей день “лише” 55% жителів Республіки отримали щонайменше одну дозу. Вакцинація впирається у своєрідну скляну стелю, пробити яку можна хіба що “заохочувально-каральними” заходами. 

Тим часом штам "Дельта" не спить. Цифри заражень у Франції знову повзуть угору і сягають 12 тисяч на добу. Альтернатива для французів, на яку вже починає натякати влада, – четвертий локдаун з кінця літа, а можливо – і раніше. Тому ті, хто так активно бореться за свободу від вакцини, навряд чи можуть сподіватися на свободу й від карантину. 

Протест біля Лувру проти вакцинації від COVID-19 у Парижі, 17 липня 2021 р.

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Covid-19Європа та світ
Останні новини
Останні новини