Польша хоче штрафувати соцмережі до 11 млн євро за блокування просімейних та християнських користувачів
Європа та світ
12.02.2021
Згідно із новим законопроектом, Рада з питань свободи слова Польщі зможе накладати штрафи до 50 млн злотих (11,1 млн євро) за незаконне блокування облікового запису в соціальних мережах

Сайти та соціальні мережі не зможуть видаляти коментарі чи блокувати облікові записи користувачів, якщо їх вміст не порушує польське законодавство.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Як нам відомо, даний закон буде спрямований на підтримку просімейної політики та проти просування гендерної ідеології, за що активно виступає Польща. Завдяки такому закону соцмережі не зможуть на свій розсуд блокувати користувачів, які висловлюють осуд ЛГБТ, або закликають до якихось просімейних ініціатив, або ж викривають щось стосовно гендерної ідеології, пише rmx.news.

Таким чином, просімейні ініціативи Уряду та вищого керівництва Польщі не можна буде просто так блокувати адміністрації соцмереж на свій розсуд та безкарно. Окрім цього, після прийняття закону просімейні та прохристиянські користуввачі в Польші, а також церкви не будуть боятися блокування та видалення облікових записів або сторінок через те, що там висловлюють свою думку чи осуд або критику гендерної ідеології та одностатевих шлюбів.

Новий законопроект, підготовлений Міністерством юстиції, спрямований на захист конституційного права на свободу слова, а також захист особистих прав, порушених анонімними користувачами Інтернету.

«Свобода слова та свобода дискусій — це суть демократії. А цензура висловлювань, особливо в Інтернеті, де проводиться більшість політичних дебатів та світоглядних конфліктів, є протиріччям цієї демократії. Користувачі соціальних мереж повинні бути впевнені, що їх права захищені», — сказав міністр юстиції Збігнев Зьобро, представляючи нові закони.

Багато дискусій було викликано видаленням і блокуванням записів колишнього президента США Дональда Трампа в соціальних мережах, а також майже повною забороною користуватися соціальними мережами наприкінці його президентства. Законопроект розроблений щоб унеможливити подібні зловживання з боку медійних гігантів.

Читайте також: YouTube затикає рота захисникам життя?

Відповідно до запропонованого законопроекту, якщо Інтернет-служба блокує обліковий запис або видаляє його, навіть коли це не порушує польське законодавство, користувач зможе подати скаргу до Інтернет-компанії, яку вони повинні розглянути протягом 48 годин. Якщо Інтернет-компанія не відновила обліковий запис або продовжує його блокувати, користувач може звернутися до Ради з питань свободи слова, яка прийме рішення протягом семи днів та визначить розмір штрафу. Процедура проводитиметься в електронному вигляді для забезпечення швидкості та доступності.

Ще однією метою законодавства є захист особистих прав, порушених анонімними користувачами Інтернету. Закон передбачає запровадження нового документа, так званого «сліпого позову». Це дозволяє людям подавати позов про захист своїх особистих прав, не вказуючи особисті дані відповідача. Потрібна лише URL-адреса повідомлення з образливим вмістом, а також дата публікації та ім’я профілю або логіну користувача відповідача.

Враховуючи останні тенденції в світі, коли ряд соцмереж проголосили себе мірилом того, що можна, а що не можна говорити, даний крок Польщі є гарним сигналом з боку Європи, і, можливо, варто було би, аби українські парламентарі також задумалися над подібним законом в аспекті захисту права на свободу слова та вільної думки.

За матеріалами rmx.news

____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Європа та світ
Останні новини
Останні новини