Людей з інвалідністю обслуговуватимуть позачергово в будь-яких касах і пропускатимуть на КПП, - закон
Законодавство
16.07.2021
Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає позачергове обслуговування осіб з інвалідністю, їх пріоритетне право на проходження контролю в пунктах пропуску.

Відповідний законопроєкт 4113 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю" у другому читанні підтримав 341 народний депутат, передає Укрінформ.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Як зазначається у пояснювальній записці, документ передбачає посилення соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю для забезпечення їх подальшої інтеграції та зменшення ізоляції в суспільстві.

Згідно з ухваленим законом, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю (не більш як одна особа), мають право на позачергове обслуговування в будь-яких касах, а також на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню.

Особи з інвалідністю, які прямують на лікування (за наявності відповідних документів), особи з інвалідністю першої групи та діти з інвалідністю мають право на пріоритет перед іншими особами на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, контрольних пунктах в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з таких територій. Разом з такими особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше двох), та у разі необхідності - близькі родичі першої лінії спорідненості. У пунктах пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення та контрольних пунктах в’їзду-виїзду на тимчасово окуповані території пріоритет може надаватися при слідуванні в пішому порядку або на легковому автомобілі, за умови відсутності в транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших (крім визначених цією статтею) осіб.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Також Верховна Рада ухвалила закон про порядок забезпечення осіб з інвалідністю пристосованим до їх потреб житлом, зокрема, шляхом заміни займаних житлових приміщень у разі їх невідповідності вимогам щодо безперешкодного доступу. Відповідний закон № 3780 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю»підтримали у четвер 340 народних депутатів.

Ухваленим законодавчим актом доповнено Житловий кодекс новою статтею 421 «Заміна житла (жилих приміщень) особи з інвалідністю», внесення змін до статті 30 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Зокрема, статтею 421 «Заміна житла (жилих приміщень) особи з інвалідністю» встановлюється, що заміна житла особи з інвалідністю здійснюється відповідно до положень цього Кодексу, інших законів та нормативно-правових актів органами місцевого самоврядування шляхом: обміну житла (жилого приміщення), займаного на умовах найму; надання житла (жилого приміщення) за умови передачі займаного житла, яке перебуває у приватній власності особи з інвалідністю, у власність територіальної громади.

При цьому житло, що надається особі з інвалідністю в результаті заміни, повинно відповідати вимогам безперешкодного доступу та бути пристосованим до потреб такої особи.

Порядок заміни житла затверджується Кабінетом Міністрів.

Джерело: Укрінформ

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Законодавство
Останні новини
Останні новини