Протестантська спільнота України активно допомагає нужденним та медикам
Добрі справи
09.04.2020
В період пандемії коронавірусу церкви України та християнські організації активно надають різну соціальну допомогу державі й суспільству.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Докладніше про перші проекти церков в умовах карантину нижче:

У Рівному євангельські церкви запустили флешмоб “Допоможи лікарю”, щоб допомагати медикам дістатися на роботу. 

“В умовах транспортного колапсу, пов’язаного із коронавірусом, коли практично неможливо вчасно дістатись до роботи, лікарі і медсестри мають бути там вчасно, адже здоров’я людей понад усе.

Багато з медиків мешкають за містом або на його околицях, і не мають власного транспорту. Щоб допомогти їм, створено телеграм-канал”, - коментує організатор акції, ректор Рівненської духовної семінарії Олександр Третяк.

Також в Рівному волонтери виготовляють прості, але дієві захисні маски-екрани для лікарів

Як тільки у Рівному започаткували ініціативу “Підвези медика”, при перших же зустрічах із лікарями, медсестрами, стало зрозуміло, що вони не завжди мають елементарні засоби захисту контактуючи із хворими людьми, тим паче носіями коронавірусу.

Ідею “Підвези медиа” стрімко підхопили у Києві, Чернівцях, у Львові та на Волині.

Читайте також: МВС та церкви узгодили формат Великодніх свят: участь у богослужінні — до 10 осіб, пересування за списками

У Львові про особливості цього волонтерського напрямку розповів автор ініціативи, голова Львівського обласного осередку громадської спілки “Всеукраїнський Собор” -  Дмитро Колесник:

“Ми назбирали волонтерів з церков, більше 4 десятків хлопців з машинами, які вирішили під час карантину не сидіти, ховаючись за стінами храмів, а бути на передовій, як Церква. Добра половина цих волонтерів це наші пастори, священнослужителі, які також розвозять людей. Алгоритм дуже простий: у нас є диспетчер, її телефон є у медиків. Ми робимо 3 опції.  Перше, це доставляємо безкоштовно медиків на роботу і додому. Нам доручили 2 лікарні: Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Центр легеневого здоров‘я. Там є номер телефону нашого диспетчера. Медик телефонує, і диспетчер вже контактує з конкретним волонтером”.

Окрім того, волонтери допомагають донорам доїхати до місця здачі крові, і розвозять продукти літнім людям: 

“Також нас попросила Львівська міська рада, щоб ми доставляли донорів, тому що є дефіцит крові. Про можливість транспорту розміщено відповідне оголошення. Донор знаючи про це , заходить на сайт Служби крові, там теж є телефон диспетчера. І третє ,це самотні літні люди. Ми як кур’єрська служба зараз виконуємо їм доставку продуктів.  Інтенсивність нашої праці висока. Водії забезпечені засобами захисту”.

У Тернополі діє благодійний проект «На відстані руки». Мета проекту — допомогти продуктами потребуючим містянам. Волонтери складають і роздають пакети з продуктами (олія, крупи, молоко, овочі, фрукти і т.д.) тим, хто знаходиться в зоні ризику і живе один. 

У Черкаській області християни допомагають людям під час карантину. Українська християнська церква в Руській Поляні шиє захисні маски. Вироби християни передають соціальній службі, лікарням, та людям, які цього потребують. Церква за власний кошт купує та розвозить продукти населенню. Разом із соціальним центром планує провести акцію для людей похилого віку. Завдяки цьому близько 70 людей отримають хліб та Нові Заповіти у подарунок. Також церква готова підвозити медиків в селі Дубівка.

У Запоріжжі християни мобілізували волонтерів міста на допомогу людям похилого віку під час карантину. Багато років поспіль широку благодійну роботу для знедолених, переселенців та малозабезпечених веде Міський Центр Допомоги в якому працюють віруючі. Нинішня епідемія коронавірусу не стала виключенням і вже з перших днів наші брати та сестри активно включилися в роботу. 

“Карантин у Запоріжжі – час для єднання та прояву людяності. До мене звертаються запоріжці, які готові допомогти людям похилого віку з придбанням продуктів і медикаментів. Тож на базі Міського центру допомоги Запоріжжя створено спеціальний штаб, який буде забезпечувати продуктовими наборами тих, кому це дійсно необхідно – одиноких літніх людей та маломобільних.

На оснащення медичних закладів і лікарів ми спрямуємо з бюджету міста 100 млн грн. А в питанні забезпечення людей пільгових категорій продуктами та медикаментами сподіваюся на допомогу всіх небайдужих, зокрема представників бізнесу”, - зазначив Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк на офіційній сторінці у Фейсбуку.

У Києві церква Перемога пропонують широку допомогу під час карантину. Зокрема на сайті Церкви зазначено наступне:

“В разі, якщо у Вас є нестаток чи потреба:

- Ви або Ваші близькі погано себе почуваєте і хочете отримати медичну консультацію або допомогу;

- немає можливості самостійно сходити в аптеку, немає грошей купити необхідні препарати;

- є потреба в продуктах харчування або в захисних масках і дезінфікуючих засобах;

- самопочуття або обставини не дають можливості вигуляти собаку;

- потрібна молитовна, а також моральна і душевна підтримка, Ви відчуваєте страх, паніку, стан безвиході та самотність або Ви просто хочете з кимось поспілкуватися -

почувайте себе вільно, зв'язуйтесь з нами в будь-який час:

телефон, вайбер, ватсап,  телеграм +380 97 177 22 42 (цілодобово)

скайп:  lifeline.victory

або електронна пошта: life-line@victorychurch.org.ua.”

В Одесі активно мобілізувалися волонтери: розповсюджують антисептичні засоби та маски, водії підвозять медиків на роботу, допомагають з доставкою пакетів з продуктами потребуючим тощо. Щоби приєднатися до волонтерів Одеси та взяти активну участь у допомозі потребуючим у час карантину, долучайтеся до Телеграм-каналу та Вайбер

Крім соціальної допомоги, християнські служителі пропонують духовну допомогу. Якщо вам важко на душі, ви потребуєте духовної підтримки та розради, ви можете поговорити із священнослужителями, які готові надавати духовні консультації та підтримку. Список телефонів тут

Враховуючи вищесказане, існує небезпека, що коли люди ведуть таку роботу, то не виключено, що невдовзі дехто з віруючих теж може захворіти коронавірусом, але не через порушення карантину, а тому що допомагав нужденним та медикам.

Всеукраїнський Собор закликає активно молитися за всіх служителів, волонтерів та медичних працівників, які в розпал епідемії активно допомагають державі і суспільству, щоб Господь оберігав та захищав їх. 

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Всеукраїнський Собор - це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо ідеї побудови християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у ТелеграмВайберФейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Добрі справи