Молодь усе частіше хворіє на рак: що відбувається
Здоров'я
06.10.2024
У світі зростає кількість випадків раку грудей, товстої кишки та інших видів раку в людей у віці 20, 30 і 40 років. Що ж відбувається?

Протягом останніх 10 років кількість випадків раку товстої кишки у людей від 25 до 49 років зросла у 24 різних країнах, у тому числі у Великій Британії, США, Франції, Австралії, Канаді, Норвегії та Аргентині.

Перші результати обстеження, представлені міжнародною групою на Конгресі міжнародного союзу з боротьби з раком (UICC) в Женеві у вересні 2024 року, викликають занепокоєння.

Дослідники Американської онкологічної спільноти (ACS) і Міжнародної агенції охорони здоров'я (ВООЗ) вивчили дані з 50 країн, щоб зрозуміти це явище. У 14 з них тенденцію до зростання спостерігали тільки у молодих людей, а показники серед старшого населення залишалися стабільними, пише ВВС.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Це останні результати з низки досліджень, які детально описують аналогічне зростання різних видів раку в молодих людей.

Рак грудей – одна з форм раку, де ця тенденція очевидна. Новий звіт ACS показав, що хоч смертність від раку грудей у жінок за останні десять років знизилася на 10%, показники захворюваності зростають на 1% в рік в цілому – і на 1,4% в рік для жінок у віці до 50 років.

Заснована на результатах епідеміологічних досліджень, ця тенденція, схоже, вперше проявилася у 1990-х. Одне дослідження показало, що глобальна захворюваність раком у ранньому віці збільшилася на 79% в період з 1990 по 2019 рік, а кількість смертей від раку серед молоді виросла на 29%. У другому звіті в The Lancet Public Health йдеться про те, що показники захворюваності по 17 різних видах раку в США неухильно зростають, особливо серед покоління Х і міленіалів.

Проблема раннього раку стала настільки серйозною, що такі великі організації, як UICC, намагаються підвищити обізнаність про цю тенденцію серед лікарів загальної практики, щоб гарантувати, що у молодих пацієнтів зможуть виявити ранні ознаки.

"Лікар, який слухає людину за 60, яка каже про труднощі з дефекацією, відчуття втоми і здуття живота, поставиться до цих симптомів значно серйозніше, ніж до скарг молодої людини у віці 30 років, яка веде активний спосіб життя і не відповідає типовому профілю людини з раком, - каже Соналі Джонсон, голова відділу із захисту прав в UICC. - Вони можуть списати це на синдром подразненого кишківника чи стрес на роботі, тому є багато випадків, коли замість відправити людей на аналіз крові чи колоноскопію, симптоми ігнорують".

Фахівці з раку кажуть, що пацієнти з такими захворюваннями, як рак підшлункової залози, який більшості діагностують у віці за 70 років, іноді на десятиліття молодші.

"Для мене не рідкість зустріти людину віком до 40 років із раком підшлункової залози, - каже Ейлін О’Рейлі, шлунково-кишкова онкологиня Меморіального онкологічного центру Слоуна Кеттерінга в Нью-Йорку. - Це відбувається майже щотижня, і це страшно. Це люди в розквіті сил, які створюють сім’ї та мають усе, ради чого жити. Наслідки для суспільства глибокі".

У той час як зазвичай онкологи вважали, що рак у молодих людей є насамперед наслідком спадкових факторів ризику, мутації генів BRCA1 і BRCA2 у випадку раку молочної залози, зараз все більше пацієнтів не мають явної генетичної схильності.

О'Райлі каже, що в більшості випадків раннього раку, які вона спостерігає, очевидного генетичного пояснення немає, і при дослідженні в лабораторії пухлини пацієнтів у віці 20, 30 чи 40 років здаються агресивнішими у порівнянні з типовими хворими на рак підшлункової залози у віці 70 років.

Лікарка каже, що через це прогноз для таких молодих пацієнтів часто дуже поганий, навіть якщо вони часто мають загалом хороше здоров’я.

"Вони молодші, підтягнуті та часто краще витримують інтенсивне лікування, але деякі хворіють на дуже агресивну форму раку підшлункової залози, що спричиняє прискорене зниження просто на очах, - каже вона. - Для них і для нас це часто за межами розуміння, тому що хто міг уявити, що у здорової 40-річної людини розвинеться такий вид злоякісної пухлини?"

Усвідомлюючи тенденцію, спеціалісти з онкологічних захворювань відчувають усе більшу потребу спробувати розібратися у факторах, які її викликають. Автори дослідження Lancet вважають, що якщо так триватиме й надалі, це може збільшити тягар хвороб у майбутньому, зупинивши та навіть звернувши десятиліття прогресу боротьби з раком.

Що ж відбувається?

Можливо, найбільш очевидним поясненням є роль ожиріння і метаболічного синдрому – станів, які пов'язані з підвищення ризику раку через посилення запалення у всьому організмі та викликаних цим порушення регуляції головних гормональних шляхів.

Недавнє дослідження показало, що накопичення надлишкової ваги у віці від 18 до 40 років пов'язане з підвищеним ризиком до 18 різних видів раку. В той час як звіт журналу Lancet показав, що 10 із 17 видів раку, які стають усе більш поширеними серед молоді в США, мають злоякісні новоутворення, що пов'язані з ожирінням. Це рак нирок, яєчників, печінки, підшлункової залози і жовчного міхура, а також мієлома.

"Загальні докази вказують на зміну образу життя, - каже Шуджі Огіно, професор патології і епідеміології Гарвардського університету, який вивчає зростання випадків раннього раку. – У кожного з нас є тисячі генетичних варіантів, і деякі з них дають дуже невелике збільшення ризику раку, що збільшується у поєднанні з деякими змінами навколишнього середовища. Ми знаємо, що вживання надто великої кількості цукру і оброблених продуктів, постійна наявність високого рівня глюкози в крові та розвиток резистентності до інсуліну не тільки підвищує ризик діабету, а і раку".

Не тільки ожиріння

Але саме по собі ожиріння не відображає всієї картини. О'Рейлі каже, що багато молодих пацієнтів із раком підшлункової залози, яких вона бачить, перебувають у хорошій формі та, судячи з усього, здорові. Відтак немає чітких пояснень, чому вони захворіли.

"Мене завжди вражає, що традиційні речі, про які ми думаємо, в основному не можна застосувати до цих людей, – каже вона. – Вони часто здаються здоровими, енергійними, і в надзвичайно хорошій фізичній формі".

Огіно вважає, що це може бути результатом появи деяких інших канцерогенів, які раніше привертали менше уваги. Хоч епідеміологи довгий час зосереджувалися на зв'язку між курінням і раком, поширеність куріння помітно знизилася за останні десятиліття. ВООЗ виявила, що зараз у всьому світі тільки один з п'яти дорослих вживають тютюнові вироби, в той час як в 2000 році це був один із трьох.

Натомість Огіно вважає, що зв’язок, про який часто забувають – це помітна зміна моделей сну в усьому світі, яка відбулася за останні 50-100 років. Одне дослідження показало, що середня тривалість сну дітей і підлітків скоротилася на 60 хвилин на ніч між 1905 і 2008 роками, в той час як позмінна робота стала за останні десятиліття поширенішою в Австралії, Китаї, Японії, Європі та Північній і Південній Америці.

Дослідження 2021 року з використанням даних Англійського лонгітюдного дослідження старіння – бази даних, яка містить інформацію про більш ніж 10 тисяч людей старших 50 років – виявило зв'язок між поганою якістю сну і підвищеним ризиком раку.

Деякі вчені навіть вважають, що наш майже постійний вплив штучного світла – через вуличні ліхтарі чи мобільні телефони та планшети – є новим канцерогеном, що викликає збій в біологічних годинниках організму, що пов'язано з раком грудей, товстої кишки, яєчників і простати. Дослідження також показали, що постійний вплив світла в нічний час при роботі по змінах може сприяти розвитку раку за рахунок зниження рівня гормону мелатоніну.

"Ми часто піддаємося впливу штучного світла вночі, навіть коли були немовлятами, – каже Огіно. – А у Японії, наприклад, значна частина населення не лягає спати до півночі кожну ніч. Робота по змінах стала більш поширеною, наприклад, у цілодобових магазинах".

У той же час, каже Огіно, навряд чи у багатьох випадках раннього року задіяний тільки один фактор ризику. Це скоріше їхня сукупність, яка і викликає захворювання. У поєднанні зі змінами в образі життя багато вчених-онкологів вважають, що головною рушійною силою цих захворювань є наслідки різних токсичних змін у кишківнику.

Вплив мікропластику

У червні 2023 року Френк Фрізелл, колоректальний хірург з лікарні Крастчерча, Нова Зеландія, виступив із закликом до спеціалістів із раку товстої кишки усього світу ретельніше досліджувати потенційний зв'язок між вживанням великої кількості мікропластику та розвитку передчасного раку кишківника.

У своїй статті з провокаційною назвою "Чи може мікропластик бути рушійною силою раннього початку колоректального раку?" він стверджував, що виникнення цього виду раку як найбільш проблемного захворювання у людей молодших 50 років співпадає з часовими рамками, протягом яких мікропластик став експоненціально більше присутнім у навколишньому середовищі. Він припускає, що присутність крихітних пластикових часточок може порушити слизовий шар товстої кишки, який захищає слизову оболонку кишківника від різних патогенів і токсинів із нашої їжі.

Зараз це все здебільшого припущення, але Фрізелль далеко не єдиний вчений, який пов'язав токсичні зміни в кишківнику з потенційно канцерогенними процесами. Інші дослідники припустили, що певні компоненти в ультраоброблених продуктах можуть грати роль у розвитку запалення та пошкодження ДНК в товстій кишці, від харчових барвників до емульгаторів, хоча, як і у випадку з мікропластиком, докази все ще залишаються відносно обмеженими.

Оскільки товста кишка пов'язана зі шлунком і ширшим шлунково-кишковим трактом, а також із імунною системою, виражені зміни в кишківнику пов'язані не лише з колоректальним раком, а й рядом солідних пухлин, включаючи рак молочної залози, а також рак крові.

Дослідники з'ясовують, чи може бути фактором використання антибіотиків. Що стосується мікропластику, то використання антибіотиків у всьому світі зросла за останні десятиліття. Особливо це стосується доз антибіотиків, які вживають діти у віці від 5 років – вона збільшилася з 9,8 на 1000 людей в 2000 році до 14,3 в 2018-му. У цілому світове споживання антибіотиків на душу населення виросло у всіх вікових групах в період з 2000 по 2015 рік, що, на думку О'Рейлі, є головною причиною для занепокоєння.

Враховуючи здатність антибіотиків знищувати великі ділянки видів бактерій і, таким чином, радикально змінювати мікробіом кишківника потенційно небезпечними способами, сильніший вплив антибіотиків раніше пов'язували з раком легень, лімфомами, раком підшлункової залози, нирково-клітинним раком і множинною мієломою.

"Бактерії, які живуть у кишківнику, були відібрані в результаті певного дарвінівського процесу, і вони є частиною імунного контролю, що дозволяє нашому організму розпізнавати аномальні клітини, чужорідні частинки і в першу чергу запобігати виникненню злоякісних новоутворень, - каже О'Рейлі. - Це ще невідомо, але ідея полягає в тому, що сильніший вплив антибіотиків може означати, що імунний контроль працює не так ефективно, як мав би".

Одним із потенційних наслідків надмірного споживання антибіотиків є те, що знищення так званих коменсальних бактерій – видів, які є рідними для кишківника – створює прірву, яку можуть заповнити шкідливі мікроби. За останні 10 років Огіно та його колеги по всьому світу опублікували численні дослідження умовно-патогенних мікроорганізмів, які, судячи з усього, здатні проникати в кишківник і викликати зміни в клітинах, що підвищують ризик прогресування раку.

Зокрема, Огіно та інші виявили, що бактерія під назвою Fusobacterium nucleatum, судячи з усього, здатна викликати передракові пухлини кишківника, і також розвиток агресивніших пухлин. Інші дослідження показали, що деякі види кишкової палички, скоріше за все, здатні викликати розвиток раку і одночасно пригнічувати імунну відповідь організму.

Як і у випадку зі сном та ожирінням, каже Огіно, фактори, які сприяють ранньому раку, не діють відокремлено. Вони впливають на нас з дитинства і протягом дорослого життя, та, ймовірно, об'єднуються синергійно, поступово збільшуючи ризик захворювання в ранньому дорослому віці. Він вважає, що хоч більшість із нас є носіями тієї чи іншої форми кишкової палички, його досліджування показало, що ці бактерії, як правило, частіше процвітають тоді, коли ми вживаємо так звану "західну дієту". Тобто їжа з високим вмістом ультраоброблених продуктів, що вказує на те, що харчування може відігравати провідну роль.

Ми все ще далекі від того, щоб точно визначити, чому в різних груп людей у кінцевому результаті розвиваються ранні форми раку. Але О'Рейлі каже, що для вчених надзвичайно важливо спробувати вивчити їх якнайдетальніше, щоб уникнути глобальної катастрофи в сфері охорони здоров'я в найближчі роки.

"Існує величезна потреба в дослідженнях, щоб з'ясувати, що відбувається і що провокує ці захворювання на ранній стадії, - каже вона. - Мені здається неймовірно страшним те, що ми спостерігаємо зростання захворюваності на рак підшлункової залози та інших видів раку твердих органів серед молоді. Для мене це криза охорони громадського здоров'я, що насувається".

Джерело: ВВС

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Здоров'яСуспільство
Останні новини
Останні новини