Україна-Росія: Майбутнє дітей під ударом, оскільки російська агресія в Україні продовжує обмежувати навчання в школах
Загрози та виклики
14.12.2023
З початку повномасштабного вторгнення в Україну ті, хто живе під російською окупацією, ризикують зазнати жорстокої розплати за бажання продовжити отримувати українську освіту. Вчителі, учні та батьки перетворилися на «партизанів, які риють ями на городах, щоб сховати ноутбуки та мобільні телефони, або ховаються на горищах і старих сараях, щоб зловити мобільний сигнал» - нове дослідження Amnesty International

«Amnesty International отримала докази від 23 працівників освіти та 16 сімей з дітьми шкільного віку, які жили чи все ще проживають під російською окупацією, і задокументувала, як агресивна війна Росії проти України призвела до значного та широкомасштабного переривання освіти в Україні. На окупованих Росією територіях залякування та примус є щоденною реальністю для сімей, дітей та педагогічного колективу. Ніхто не в безпеці під час нескінченної кампанії терору Росії в Україні», – сказала Анна Райт, дослідниця Amnesty International.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Amnesty International працює над документуванням військових злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Щоб уникнути репресій, діти навчаються «у прихованій формі»

Наразі російські війська продовжують контролювати близько однієї п’ятої території України. Незважаючи на ризик репресій, за кілька місяців окупації деякі вчителі та батьки намагалися організувати навчання за українською програмою.

За словами обласного освітянина, вчителі, учні та батьки перетворилися на «партизанів, які риють ями на городах, щоб сховати ноутбуки та мобільні телефони, або ховаються на горищах і старих сараях, щоб зловити мобільний сигнал».

Шкільний бібліотекар розповіла, що їй доводилося таємно влаштовувати зустрічі з учнями, щоб передати їм книги, незважаючи на російські військові патрулі на вулицях їхнього села, які часто проводили свавільні обшуки.

Деякі батьки вирішили припинити навчання заради безпеки своєї дитини. Мати двох дітей, розповіла, що за дев’ять місяців російської окупації її діти лише кілька разів виходили з дому через страх, що їх вивезуть до Росії.

Досі панує страх і залякування тих, хто живе на окупованих територіях

Мама 15-річного хлопчик з окупованого села на Херсонщині, розповіла про візит вчителя додому навесні 2022 року. Вчитель запитав підлітка, чи піде він до школи, коли вона розпочне свою роботу в вересні. Мати сказала, що її син не піде до школи. На початку вересня приїхали люди в російській військовій формі і сказали: «Якщо ви завтра не прийдете до школи, наступного тижня приїде автобус і відвезе хлопчика у дитячий будинок в Росії». Він змушено повернувся до школи, але побачив, що вона прикрашена російською державною символікою, а біля дверей і всередині будівлі стояв озброєний персонал.

Вчителька з окупованого Бердянська Запорізької області, яка виїхала звіти у липні 2022 року, але продовжує проводити онлайн-заняття з дітьми, які все ще знаходяться в окупації, розповіла як дітей тепер змушують вчити та співати російський національний гімн. Тим, хто відмовляється, погрожують забрати від батьків на «перевиховання в російські дитбудинки».

У тій самій школі всім учням роздали листівку з написом: «Озирніться навколо себе. Ви бачите, що Україна зруйнувала Харків, Маріуполь та інші міста. Якщо ви не хочете, щоб Україна вас убила, розкажіть нам усе, що ви бачите і знаєте про це».

Навчання та примус вчителів, що впливає на надання освіти

Дві вчительки з Харківської області, яка була окупована з березня по вересень 2022 року, отримували текстові повідомлення від директорів своїх шкіл, які намагалися переконати їх повернутися на роботу та викладати за російською програмою. Обидві відмовилися та змушені були переховуватися.

Сім’ї з окупованих Росією територій розповідають про школи, які відкрилися без кваліфікованого педагогічного складу. За їх словами, дітей залишали в класах самих і змушували читати підручники. Це означає погіршення якості навчання та дисципліни.

«Єдиний спосіб допомогти Україні одужати та зробити сьогодення та майбутнє українських дітей менш болючими — це припинити Росією війну в Україні, що є актом агресії за міжнародним правом», — сказала Анна Райт.

«Тим часом окупаційна влада повинна негайно припинити залякувати місцеве населення, примушувати педагогічний персонал до неналежної освітньої діяльності. Під час війни чи окупації всі сторони залишаються зв’язаними міжнародним гуманітарним правом. Забезпечення права дітей на доступ до якісної освіти є одним із таких обов’язків, і його потрібно поважати».

Джерело: Amnesty International

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Загрози та викликиВійнаМолоде життя
Останні новини
Останні новини