5 речей, які не варто робити, виховуючи дітей
Все для сімей
01.03.2021
Поради батькам про те, як можна уникнути найбільш поширених помилок у вихованні дитини

Виховання дітей лише на перший погляд здається простим заняттям. Насправді це важке завдання, адже процес виховання триває з перших днів життя дитини до її повноліття, а часто й довше. Взаємини з дітьми ґрунтуються на любові та прихильності, але іноді виникають обставини, коли батьки змушені бути зі своїми дітьми суворими й авторитарними. У цьому випадку ідеться про дисципліну.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це йдеться на childdevelop.com.ua.

Дисципліна дуже важлива для правильного виховання дітей. Вона вчить дитину контролювати її дії та думки.

Без дисципліни виховний процес є неповним. Але при цьому важливо не перестаратися. Зайве зосередження на дисципліні може не дати бажаних результатів, натомість, у найгіршому разі, здатне спричинити в дітей небезпечну поведінку. Тому доцільно наголосити на тому, чого не варто робити в процесі виховання дітей. Розгляньмо це докладніше.

1. Не плутайте дисциплінування з покаранням

Це поширена помилка батьків у всьому світі: вони часто плутають заходи, покликані дисциплінувати дитину, із покаранням. Особливо це властиво для консервативних сімей. Дисциплінування й покарання суттєво відрізняються одне від одного й здебільшого ведуть до різних результатів.

Покарання в буквальному сенсі змушує людину страждати за вчинені нею помилки. Покарання може бути і словесним, і фізичним. Своєю чергою, дисципліна забезпечує контроль і встановлює для дитини певні правила життя, обов'язкові до виконання. Це сприяє правильному розвитку особистості дитини.

Читайте також: Чому підлітки спілкуються онлайн, а не наживо?

2. Не викликайте в дитини почуття страху

Діти зазвичай не розуміють указівок батьків, поки не відчують страху. Щоб викликати страх, батьки часто використовують, як їм здається, виправдану брехню. Наприклад: «Якщо ти не будеш слухатися, поліція забере тебе у в'язницю». Зрозуміло, ці погрози нереальні, але занадто велика залежність від такої брехні здатна призвести до негативних наслідків для дитини, скажімо, появи низької самооцінки або антисоціальної поведінки.

3. Не заохочуйте негативну поведінку дитини

Під заохоченням тут мається на увазі занадто велика увага до негативної поведінки дитини. Часто діти за допомогою такої поведінки намагаються привернути увагу батьків, наприклад, кричать або ламають іграшки. Якщо ви звертаєте на це увагу, вони ще частіше починають вдаватися до таких дій. І це справляє негативний вплив на виховання дитини. Натомість варто використовувати позитивне підкріплення: заохочуйте дитину, коли вона поводиться добре.

4. Будьте єдині в намірах із вашим подружжям

У батьків часто виникають розбіжності з приводу того, як виховувати дитину. Якщо вони сперечаються у присутності дитини, вона почувається розгубленою й доходить висновку, що не обов'язково дотримуватися дисципліни, якщо батьки самі її не дотримуються. Тому якщо у вас є ті чи інші розбіжності, не озвучуйте їх у присутності дитини. Дозвольте їй думати, що ви обоє дотримуєтеся єдиної думки щодо виховання.

5. Завжди вживайте своєчасних заходів

Переконайтеся, що ви вживаєте всіх необхідних заходів своєчасно. Ви не зможете повернути час назад, аби вирішити проблеми дитини з дисципліною. Дитина повинна зрозуміти, що вона зробила неправильно, і як їй виправити ситуацію. Тому батьки мають серйозно поставитися до питання дисципліни у вихованні дитини та своєчасно вживати всіх необхідних заходів.

Джерело: childdevelop.com.ua

Фото

_____________________

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Все для сімей