Чотири сни, через які Бог здійснив сильний вплив на людей
Християнський світ
05.07.2024
Сни мають велике значення в біблійній історії. Вони виконували функцію передачі Божої волі, керівництва, попередження про майбутні події, а також зміцнення віри та надання надії людям у важкі часи

Бог спілкується з кожною людиною – іноді Він намагається досягти її, щоб побудувати стосунки, спілкуватися з нею для передачі пророцтв чи переконати через повчання та керівництво. Один із найпряміших способів, якими Він досягає людей, – це сни. Однак це не єдиний спосіб, яким Він спілкується.

Вивчення Біблії показує 21 підтверджений сон, який прийшов безпосередньо від Господа, пише Bible Study Tools. У надсиланні сну завжди була мета: дати уявлення про майбутнє, привернути чиюсь увагу, надати попередження та пророцтва.

Розуміння снів, які ми бачимо в Біблії, дає уявлення про стосунки одержувача з Богом і те, як Він хоче спілкуватися зі Своїм народом.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Сон Якова

Бог безпосередньо розмовляв з Авраамом, і Ісак чув, як Ангел Господній завадив батькові принести його в жертву на горі Морія. Однак Яків, здавалося, боровся з Богом, вступаючи в конфлікт зі своїм братом і обманюючи свого батька. Перший раз, коли Біблія повідомляє, що Бог прямо розмовляв з Яковом, був після того, як він утік від Ісава до сім'ї своєї матері в Харрані.

Заходило сонце. Тому він угледів підхоже місце і там заночував. Знайшов він у тій місцевості камінь, поклав собі під голову і ліг відпочивати. Якову приснилася драбина, що стояла на землі, а вершина її сягала аж до неба. Божі ангели піднімалися й опускалися по ній. І ось Сам Господь став на неї вгорі й промовив: Я – Господь, Бог твого батька Авраама, і Бог Ісаака. Землю, на якій ти спиш, дам тобі та твоїм нащадкам. А твоїх нащадків буде як земного піску. Вони поширяться на захід і на схід, на північ і на південь. У тобі й у твоїх нащадках благословляться всі племена землі. Ось Я з тобою, і оберігатиму тебе всюди, куди підеш, і поверну тебе в цю землю; не залишу тебе, доки не виконаю всього, що Я тобі сказав. Прокинувся Яків зі свого сну і проголосив: Є Господь на цьому місці, а я й не знав! (Буття 28:11-16)

Оскільки Яків особливо не шукав Бога до цього часу, Бог проник прямо в його розум, щоб пробитися через його тверде серце. Господь повторив обіцянки, дані Аврааму, і Яків нарешті почав розуміти силу Бога. Він усе ще боротиметься з Господом, у тому числі буквально, але цей сон став кроком до народження народу Ізраїлю і підпорядкування Якова Чомусь Вищому, ніж він сам.

Сон Йосипа

Коли Бог промовляє до когось, серце людини відкривається назустріч. Будучи дорослим чоловіком, Йосип зміг озирнутися на випробування та негаразди свого життя та побачити Божий план, хоча отримав два сни ще у підлітковому віці.

Якось приснився Йосифові сон. Він розповів його своїм братам, після чого став для них ще більш ненависним. Послухайте цей сон, – сказав їм Йосиф, – що мені наснилось. Ось ми посеред поля в’яжемо снопи. Несподівано мій сніп піднявся і стоїть. Ваші снопи також повставали довкола мого снопа й поклонилися йому. Послухавши, брати його сказали: Невже ти і справді царюватимеш над нами? Невже ти дійсно думаєш панувати над нами? Їхня ненависть до Йосифа ще більше зросла через його сни та слова. Приснився йому ще один сон, якого він також розповів своїм братам. Наснився мені ще один сон, – оповідав він. – Мені вклонилися сонце, місяць і одинадцять зірок. Він розповів цей сон не лише братам, а й своєму батькові. Та його батько з докором сказав йому: Що це за сон наснився тобі?! Невже й насправді я і твоя мати разом з твоїми братами прийдемо поклонитися тобі до землі? Тож, якщо його брати сповнилися до нього почуттям заздрощів, то його батько усе сказане зберіг у пам’яті. (Буття 37:5-11)

Бог дав Йосипу уявлення про його майбутнього, але воно не здійснилося протягом десятиліть. Чоловік, яким він виріс, був більш зрілим, ніж підліток, який отримав ці сни. Його брати схилялися перед ним не тому, що він був особливим і улюбленим сином свого батька, а тому, що Бог доручив йому порятунок тисячі людей від голодної смерті. Зрештою, Йосип віддав Господу честь і славу за свої досягнення.

Сон Навуходоносора

Після багатьох років гріха Бог дозволив Вавилонській імперії завоювати Ізраїль, внаслідок чого багатьох розумних молодих людей переселили до столиці їхніх завойовників. Одним із цих юнаків був Даниїл, якому Бог відкрив великі видіння майбутнього та кінця днів. Вавилонський цар Навуходоносор також отримував сни від Бога, хоча на той час він не знав і не поклонявся істинному Богові. Це налякало його, але Бог помістив Даниїла в те місце для такого часу.

Відізвавшись, цар сказав Даниїлові: Чи ти й справді можеш мені розповісти сон, який я бачив, і пояснити його? Відповідаючи, Даниїл сказав цареві: Таємницю, про яку цар питає, не можуть відкрити цареві ні мудреці, ні чародії, ні заклиначі, ні ворожбити. Один лише Бог, Котрий перебуває на небі, – Він відкриває таємниці, – Він і сповістив цареві Навуходоносорові те, що має статись у майбутньому часі. Твій сон і видіння, показані тобі на твоєму ложі, були такими. Ти, царю, на своєму ліжку роздумував над тим, що має статись в майбутньому, і Той, Котрий відкриває таємниці, сповістив тобі те, що буде відбуватись. Мені ж ця таємниця відкрита не тому, що я мудріший від усіх живих, а для того, щоб пояснити цареві значення побаченого, аби ти розібрався у своїх роздумах. Ти, царю, бачив уві сні якусь велику статую. Величезною була ця статуя, і сяяла перед тобою, так що страшно було на неї дивитись. Голова цієї статуї була з чистого золота, її груди й руки – зі срібла, її живіт і стегна – мідні. Її гомілки були залізними, а стопи – частково з заліза, а частково з глини. Ти дивився, аж доки, без допомоги рук, не відколовся від гори великий камінь. Він ударив у стопи статуї, що були з заліза та глини, і розбив їх на шматки. Тоді все вмить розтрощилось, – залізо, глина, мідь, срібло і золото стали, як полова на току літом. Їх підхопив вітер, так що не залишилось від них і сліду, а камінь, що розбив статую, став великою горою і заповнив усю землю. Таким був сон. (Даниїла 2:26-36)

Даниїл продовжив тлумачити цей сон та інші для царя, який дозволив сну роздути своє самолюбство, доки Бог не упокорив його, адже Бог намагався через сон передати велику істину. У Навуходоносора була велика імперія, але є ще більше царство, яке існуватиме вічно.

Сон Йосипа про Ісуса

Йосип і Марія – земні батьки Господа Ісуса – обидва робили все можливе, щоб ходити з Богом і вшановувати Його своїм життям. Вони підкорилися Його волі. Частиною Божого вічного плану було те, щоб Ісус заплатив за гріхи світу. А для того, аби дозволити немовляті Ісусу вирости, Бог попередив Йосипа уві сні, що цар Ірод шукає Його.

Коли вони відійшли, то Господній ангел з’явився уві сні Йосипові й сказав: Вставай, візьми Дитя та Його матір і втікай до Єгипту; будь там, доки я тобі не скажу, бо Ірод буде розшукувати Дитя, щоб убити Його. Тож, вставши, він узяв уночі Дитя та Його матір і вирушив до Єгипту. І був там, поки не помер Ірод, аби збулося сказане Господом через пророка, який говорив: З Єгипту покликав Я Мого Сина. (Матвія 2:13-15)

Сни дозволяють Господу зв’язуватися з людьми, торкатися їхніх сердець, давати їм застереження чи проникливість. Ми, ті, хто маємо Біблію, можемо не бачити прямих снів, однак Бог хоче і буде спілкуватися з нами. Святий Дух знаходиться поряд, щоб нашіптувати серцям вірян слова любові, підтримки та втіхи.

Джерело: Bible Study Tools

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світВсе для церков
Останні новини
Останні новини