Популярність соцмереж може бути пов’язана з ростом психічних проблем у молоді
Молоде життя
27.12.2023
Захопленість молоді соціальними мережами серед підлітків постійно зростає

Багато досліджень та експертів заявляють, що з моменту появи мобільного телефону людські когнітивні здібності та психічне здоров’я з кожним роком погіршуються.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

При цьому кореляція між цими питаннями повністю не доведена, але що стосується соцмереж, то кореляція у цьому випадку здається більш очевидною, пише meta.ua.

Головний хірург США доктор Вівек Мурті офіційно попередив батьків про те, що є достатньо доказів того, що соціальні мережі небезпечні для дітей і підлітків. Він заявив: "Підлітки, які користуються соціальними мережами понад три години на день, стикаються з подвійним ризиком депресії та симптомів тривоги, що особливо небезпечно, враховуючи, що середня кількість часу, яку діти використовують у соціальних мережах, становить 3,5 години на день".

Звичайно, тут згадано дані стосовно жителів США, але глобально тенденція сильно не відрізняється.

Нещодавні дослідження, проведені Консультативним комітетом з питань соціальних медіа та психічного здоров’я молоді США показали, що 95% підлітків віком 13–17 років користуються програмою для соціальних мереж, а більше третини кажуть, що користуються нею "майже постійно".

Крім того, дослідження Common Sense Media показало, що в середньому підліток проводить 7 годин 22 хвилини, дивлячись на екран щодня. З 2015 року час, проведений американськими підлітками за екраном, збільшився приблизно на 2 години. Крім того, хлопці-підлітки проводять щодня майже на 1 годину більше часу перед екраном, ніж дівчата-підлітки. Якщо говорити конкретно про соціальні мережі, то люди віком до 18 років щодня проводять у TikTok в середньому 1 годину 47 хвилин.

Дослідження показують, що соціальні медіа можуть увічнити "невдоволення своїм тілом, невпорядковану харчову поведінку, соціальне порівняння та низьку самооцінку, особливо серед дівчат-підлітків".

Майже 1 з 3 підлітків повідомляє, що може сидіти за екраном до півночі або пізніше, і більшість при цьому сидять у соцмережах на мобільному телефоні. Ці рівні залежності та їх поширеність викликають стривоженість у психологів по всьому світу.

У жовтні 2023 року десятки штатів США подали до суду на META (Facebook) за заподіяння шкоди молоді і сприяння кризі психічного здоров’я молоді через навмисне створення функцій у Facebook та Instagram, які викликають залежність дітей від їхніх платформ.

Джерело: meta.ua

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Молоде життяАналітикаЗагрози та викликиЗдоров'я
Останні новини
Останні новини