Субсидія на опалювальний період 2024-2025: хто може отримати
Суспільство
13.09.2024
Щоб зменшити фінансове навантаження на бюджет сім’ї, можна скористатися програмою житлових субсидій

Субсидія надається, якщо домогосподарство витрачає на комунальні послуги більше, ніж встановлений обов’язковий платіж. Цей платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу, майнового стану та норм споживання, повідомляє PMG.ua. За спожиту понад норму електроенергію доведеться платити самостійно.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Оформити субсидію можуть:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • орендар, який проживає на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка проживає у житловому приміщенні без укладення договору оренди (необхідно надати документи, що підтверджують проживання, наприклад, довідку ВПО);
  • опікун або піклувальник для неповнолітньої дитини без батьківської опіки чи недієздатної особи працездатного віку;
  • індивідуальний забудовник, чий будинок ще не прийнято в експлуатацію, але вже нараховується плата за комунальні послуги (потрібно підтвердити фактичне проживання).

При призначенні субсидії враховуються доходи всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Важливо вказати, хто фактично проживає в квартирі або будинку. Якщо хтось із членів домогосподарства перебуває за кордоном понад 60 днів, його виключають зі складу домогосподарства, і його доходи не враховуються. Наприклад, якщо прописано троє людей, а дружина з дитиною виїхали за кордон на понад 60 днів, субсидія розраховується тільки на чоловіка.

Розмір субсидії визначається як різниця між загальною вартістю комунальних послуг (з урахуванням соціальних нормативів) і розміром обов’язкового платежу. Для розрахунку обов’язкового платежу середньомісячний сукупний дохід домогосподарства множиться на обов’язковий відсоток платежу.

Обов’язковий відсоток платежу розраховується за формулою: дохід на одну особу (середньомісячний дохід домогосподарства, поділений на кількість членів родини) ділиться на прожитковий мінімум (з 01.01.2024 року — 2920 грн), потім результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу) і множиться на 15% (базова норма оплати за послуги).

Джерело: PMG.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Суспільство
Останні новини
Останні новини