Чи мобілізувати священників? Соратник президента пропонує рішення
Законодавство
25.03.2024
У чинному законодавстві відсутні підстави, щоб військовозобов’язаний священнослужитель, який отримує повістку, відмовлявся від мобілізації
Відстрочка від призову для священнослужителів – один із пунктів «мобілізаційного» законопроєкту, який викликав найбільшу дискусію серед членів комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!
Про це в інтервʼю розповів член цього комітету й нардеп від «Слуги народу» Федір Веніславський, який запропонував власне розв'язання гострого питання, пише glavcom.ua.
«Священнослужителі не повинні проходити військову службу», – наголосив Веніславський.

Спершу пропонувалося доповнити до переліку категорій, які мають право на відстрочку, священнослужителів і духовних наставників. Комітет висловив пропозицію, що це питання необхідно врегулювати окремим законом. Розробити законопроєкт на кшталт закону про альтернативну (невійськову) службу.

«Але мінус цього закону у тому, що він поширювався винятково на строкову службу. Тобто церковники, котрим віросповідання забороняє брати до рук зброю, у мирний час могли скористатися цим законом. Нині ж держава відмовляється від строкової служби, відповідно, утворюється вакуум, який треба заповнити», – зауважив Веніславський.

«Є перелік віросповідань і релігійних течій, затверджений постановою Кабміну, віровчення яких не допускає користування зброєю. На моє переконання, священнослужителі не повинні проходити військову службу (нардеп не уточнив, чи має він на увазі всі релігійні конфесії, чи лише ті, які у переліку Кабміну – Ред.). Держава не може обмежувати конституційне право громадян на свободу світогляду та віросповідання (стаття 35 Конституції – Ред.). Люди повинні мати духовного наставника, пастора, священника тощо», – наголосив Веніславський.

Члени оборонного комітету повернуться до обговорення вказаної проблематики. У чинному законодавстві відсутні підстави, щоб військовозобов’язаний священнослужитель, який отримує повістку, відмовлявся від мобілізації.

Джерело: glavcom.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ЗаконодавствоВійнаХристиянський світ