Верховна Рада пропонує вирощувати та зберігати марихуану у вищих навчальних закладах та фінансувати це за бюджетні дотації
Загрози та виклики
29.01.2021
Останній тиждень став дуже продуктивним для законодавців у бажанні якнайшвидше легалізувати марихуану/канабіс. Парадоксально, що серед усіх важливих питань саме це викликало таку бурхливу роботу парламентарів після карантину, в результаті чого було внесено три нових законопроекти про легалізацію марихуани/канабісу №4553-1, 2, 3 на додачу до попереднього №4553

В Україні мільйони людей втягнуті в наркотичну залежність та гублять своє життя, більшість з них не мріяли стати пропащими наркоманами, а просто балувалися «травою»/марихуаною, а потім захотілося ще чогось і все.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Чи хочемо ми кинути наших дітей в марихуанне пекло?

Дуже сумними виглядають ті пропозиції, які звучать у зазначених вище законопроектах. Найперше це повна легалізація марихуани/канабісу.

Однак деякі депутати пішли далі. Так, голова Комітету соцполітики Галина Третякова від «Слуг народу» у своєму законопроекті 4553-3 пропонує надати всім вищим навчальним закладам дозвіл без ліцензії вирощувати в необмеженій кількості марихуану для «наукової діяльності».

Окрім цього, пропонується дозволити їм вирощувати у «невеликих кількостях» сорти коноплі з високим вмістом наркотиків, а також Вищим навчальним закладам для «наукової діяльності» (мабуть за участю студентів), дозволено придбання, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та їх ввезення на територію України, зберігання, використання у малих кількостях. Які це кількості тут не зазначається. Наприклад, пів кілограму героїну чи кокаїну це мала кількість чи ні? Однак навіть такої кількості вистачить, щоб навчальний заклад підсадити на наркотики.

Також треба розуміти, що маса приватних вищих навчальних закладів може перетворитися на наркофабрики по виробництву, зберіганню і продажу цих наркотичних речовин.

Ось як це викладено в Законопроекті 4553-3:

У Законі України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" викласти Статтю 20. У такій редакції:

«Діяльність з використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях

У наукових та навчальних цілях науковим установам та вищим навчальним закладам усіх форм власності дозволяється без отримання ліцензії здійснювати діяльність з:

культивування рослин роду коноплі (Cannabis), що не містять наркотичних речовин у небезпечних кількостях, без обмеження кількості рослин;

культивування інших рослин роду коноплі (Cannabis) виключно в умовах закритого ґрунту, придбання, ввезення на територію України, зберігання, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у малих кількостях».

Окрім цього, вказаним законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" передбачити бюджетну дотацію для вирощування марихуани/коноплі.

Жахливі наслідки для молодого покоління цього законопроекту важко уявити.

 

Рада Церков проти легалізації марихуани

Нагадаємо, що ще 19 жовтня Всеукраїнська Рада Церков на зустрічі з Президентом озвучила свою позицію щодо легалізації марихуани.

Глави церков зазначили, що рішення щодо порядку використання марихуани (канабісу) в медичних цілях не має привести до легалізації та вільного поширення наркотичних препаратів. Медична практика використання цих сильнодіючих речовин завжди пов‘язана з обмеженнями і контролем, що має завжди поширюватися, в тому числі й на “легкі наркотики”, які є не менш згубними, ніж інші наркотичні препарати.

Варто наголосити, що теза депутатів про те, що така легалізація є необхідною для важкохворих громадян, є суто маніпулятивною, оскільки чинне законодавство України вже дає змогу хворим, які потребують наркотичних препаратів для лікування чи знеболення, отримати відповідні речовини за рецептом, а також встановлює чіткий порядок реалізації в медичних цілях наркотичних речовин.

Окрім цього, у випадку, якщо потрібно дозволити якийсь новий препарат, то це вільно можна зробити відповідним органам, внесши такі препарати до переліку тих, які можна отримати для використання тим хворим, які цього потребують.

Натомість легалізація канабісу (коноплі) є важливою не для хворих громадян, а для усіх ділків, які мають відношення до нині нелегального ринку наркотиків в Україні, та сприятиме поширенню наркотичної залежності серед українських громадян.

Саме конопля є сировиною для виготовлення таких наркотиків, як марихуана, гашиш тощо. При цьому, за наявною інформацією, прибутки з гектару коноплі є більшими, порівняно з прибутками з гектару опійного маку. 

Читайте також: Рада Церков розвиває взаємодію з міжфракційним об’єднання парламентарів

Відтак, у нинішніх умовах корумпованості органів влади легалізація “медичного канабісу” на практиці гарантовано призведе через доступність коноплі та продуктів з неї до стрімкого і суттєвого поширення наркоманії у суспільстві, зокрема у молодіжному середовищі, зростання прибутків наркоторговців і виробників коноплі, та вкрай негативних наслідків для усієї української спільноти.

Що пропонують інші законопроекти?

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) та продуктів їх переробки для медичних, наукових та промислових цілей (реєстр. №4553-1 від 18.01.2021, автори н.д. У. О. Санченко, С. Гривко, А. Клочко, І. Негулевський, М. Потураєв та інші).

Пропонується виведення марихуани/коноплі, та наркотичних засобів та психотропних речовин, одержаних в результаті їх переробки з-під встановленого контролю обігу, що вестиме до їхнього безконтрольного поширення.

Крім того, згідно із законопроектом, придбання наркотичних засобів, психотропних речовин, що містять малу кількість наркотичних засобів (тобто марихуани та її похідних), психотропних речовин, відокремлених частин таких рослин, наркотичних засобів та психотропних речовин, одержаних в результаті їх переробки, в тому числі лікарських засобів, вироблених (виготовлених) з рослин, фізичною особою за медичними показаннями здійснюється без рецепта лікаря.

Тобто в невеликих кількостях марихуану та похідні від неї можна купувати в аптеках без рецепта, він потрібний лише для препаратів із середнім чи високим вмістом наркотиків. Не вказано також, чи заборонено неповнолітнім придбання таких препаратів.

Окрім цього, згідно з цим законопроектом, роздрібна реалізація фізичним особам наркотичних засобів, психотропних речовин, що містять малу кількість наркотичних засобів, психотропних речовин, здійснюється виробниками таких рослин чи лікарських засобів безпосередньо (тобто напряму споживачам через пошту чи адресну доставку) або через аптечні заклади всіх форм власності без наявності у них ліцензії на цей вид діяльності.

Відтак, наркотичні засоби, психотропні речовини, що містять невелику кількість наркотичних засобів, внаслідок цього можуть реалізовуватися безперешкодно і без обмежень.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання обігу конопель для використання у медичній практиці (реєстр. № 4553-2 від 18.01.2021, автори н.д. У. М. Заблоцький, І. Юнаков, С. Гривко, М. Потураєв, Г. Бондар та інші).

Проектом закону пропонується доповнити Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» новими поняттями:

- медичний канабіс сорти рослин роду коноплі (Cannabis), у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканабінолу перевищує 0,08 відсотка, та культивування яких здійснювалося з дотриманням вимог, встановленим цим Законом, виключно для використання у медичній практиці за призначенням лікаря.

Пропонується передбачити, що Кабінет Міністрів України має право встановити додаткову плату за дозвіл на культивування медичного канабісу та/або його ввезення на територію України, яка зараховується до Пенсійного фонду України та є джерелом його формування.

Таким чином, пропонується визнати плату за культивування медичного канабісу та/або його ввезення на територію України джерелом формування Пенсійного фонду України.

Крім того, змінами до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» пропонується вивести з-під наявного ліцензійного порядку відносини, пов’язані з дозволом на культивування медичного канабісу та/або його ввезення на територію України.

Попри те, що вказаний законопроект порівняно з іншими справляє враження такого, що передбачає певні запобіжники безконтрольному обігу «медичного канабісу», а також встановлює критерій для медичного канабісу всього 0,08 відсотка тетрагідроканабінолу на 1 гр. соломи, на відміну від інших, де ця норма в 12 раз більша, але насправді його реалізація у випадку ухвалення все одно вестиме до збільшення обігу канабісу порівняно з нинішнім станом.

У разі прийняття даний закон використають як старт для легалізації марихуани/канабісу, а потім змінять його зміст, і все буде так, як в інших.

 

Якщо ви проти легалізації марихуани/канабісу, то що робити? 

- Максимально розповсюдити у всіх мережах цю інформацію із коментарем, що проти легалізації марихуани/канабісу. Це потрібно, щоб підняти інформаційну хвилю та достукатися до депутатів.

  • Закликаємо писати листи керівництву Верховної Ради та народним депутатам (це насправді є дуже ефективним).
  • Проект листа тут. В темі листа пишіть "Не підтримуйте легалізацію канабісу/марихуани".
  • Список адрес депутатів тут.

Фото

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Загрози та виклики
Останні новини
Останні новини