Як розібратися з бюлетенями на місцевих виборах і не зробити помилку: покрокова інструкція
Суспільство
22.10.2020
Місцеві вибори, які пройдуть 25 жовтня в Україні, цього разу відбудуться за новим виборчим кодексом, який набрав чинності в січні 2020 року

Вперше українці обиратимуть своїх представників на місцях за «відкритими списками».

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Технологічні моменти цього нововведення справедливо викликають нарікання в багатьох учасників виборів. Це досить складна система, і її буде непросто зрозуміти виборцю, якому видадуть одразу по чотири бюллетені з додатковими полями для цифр та “галочок”. Відповідно, варто очікувати, що буде багато зіпсованих бюлетенів. Як не заплутатися в бюллетенях, проголосувати і не помилитись, розбирались “Економічні новини”.

Бюлетень — це офіційний документ для голосування, в якому виборець відмічає кандидата чи партію, яким висловлює свою підтримку. Виборець самостійно заповнює бюлетень та опускає його в скриньку для голосування. Якщо у бюлетені відсутня позначка або таких позначок кілька навпроти різних партій, а також в інших передбачених законом випадках, бюлетень визнається недійсним.

Центральна виборча комісія затвердила форми бюлетенів для місцевих виборів у 2020 році. Бюлетені для голосування матимуть різний колір в залежності від органу самоврядування, до якого відбуваються вибори.

Зокрема, документи матимуть таке забарвлення:

блакитного кольору — з виборів депутатів обласної ради;

світло-зеленого кольору — з виборів депутатів районної ради;

світло-жовтого кольору — з виборів депутатів міської ради;

світло-сірого кольору — з виборів депутатів районної у місті ради;

кремового кольору — з виборів депутатів сільської, селищної ради;

світло-рожевого кольору — з виборів сільського, селищного, міського голови.

Більшість виборців отримають на дільницях чотири бюлетені.

Бюлетень для голосування за голову міської, селищної, сільської ради матиме традиційний і знайомий вигляд. Там будуть прізвища кандидатів, і навпроти обраного треба буде поставити позначку. Такий самий вигляд матиме бюлетень для голосування за депутатів будь-якої ради, якщо у вашому населеному пункті зареєстровано менше 10 тисяч виборців. Там теж будуть лише прізвища.

Жителі міст обиратимуть міського голову, місцевих депутатів, депутатів районних та обласних рад. У селах на місцевих виборах обиратимуть голову села, депутатів відповідної ради ОТГ, депутатів райради та депутатів облради.

У Києві буде по 2 бюлетені зі списком кандидатів на пост мера міста й до міськради. У Полтаві, Кропивницькому, Кривому Розі, Херсоні, Житомирі буде додатковий бюлетень для голосування за кандидатів до районних рад у місті. Тут виборці отримають по 5 бюлетенів.

До облради, райради й рад населених пунктів, де більше 10 тисяч виборців, бюлетені будуть з «відкритими списками». Це нові й незвичні для нас бюлетені, тож з ними треба бути максимально уважними.

Документ для волевиявлення нової форми необхідно “читати” по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч — пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Ці бюлетені матимуть приблизно такий вигляд:

У лівій частині бюлетеня теж усе традиційно: там список партій, серед яких треба вибрати ваших фаворитів. Перший ряд клітинок — це ті, у одну з яких треба поставити плюсик чи галочку.

Це основна позначка. Якщо її проставлено, то ваш бюлетень уже дійсний і його можна сміливо кидати до урни. Але для виборців тепер є й другий крок — обрати конкретного кандидата, який вам подобається найбільше. Для цього треба глянути на праву частину бюлетеня.

Читайте також: Рекомендації МОЗ щодо заходів безпеки під час голосування

Навпроти кожної партії у ньому проставлені прізвища кандидатів. У нашому прикладі їх по вісім, але на практиці цих прізвищ може виявитися від 5 до 12. Якщо ви хочете, окрім партії, підтримати ще й конкретного кандидата, його номер треба вписати в клітинку, сусідню з тією, де ваш плюсик чи галочка.

У цій клітинці є трафарети, такі, як раніше були на конвертах. Річ у тому, що цифри в них наводяться за чіткими правилами, і будь-який відступ від норми не допускається.


Отже, покрокова інструкція заповнення виглядає так:

1. Необхідно обрати партію та поставити відмітку (“галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку) в першому квадраті для волевиявлення за партію.

2. До другого квадрату потрібно вписати номер кандидата, якому хочете допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба дуже уважно. Цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету і не просто написати від руки, а саме по трафарету.

Правило №1. Якщо ваш кандидат у списку справа йде, наприклад, другим номером, це значить, що вписувати його в клітинку треба як 02. У жодному разі не 2. Якщо ви напишете просто 2, це може бути підставою для визнання вашого бюлетеня недійсним. Або, якщо кандидатів більше 10, може відбутись фальсифікація голосу, оскільки, наприклад, перед цифрою 2 можна додати 1 , що перетвориться в 12 номер замість 2.

Правило №2. Ви можете підтримати кандидата лише тієї партії, яку ви обрали. Якщо ви поставили плюсик навпроти партії під номером 3, але підтримали кандидата з партії під номером 1, бюлетень вважається недійсним.

Ліворуч зразок бюлетеня, що буде вважатись недійсним, праворуч — правильне заповнення бюлетеня:

Важливо: ви маєте право на помилку. Якщо ви помилилися і внесли щось не так, не кидайте бюлетень до урни. Звертайтеся з письмовою заявою до члена комісії, який видав вам бюлетень, і він буде зобов’язаний замінити його на новий. Але це можливо тільки один раз.

Нагадаємо: у більшості виборців буде чотири бюлетені, але в різних містах і регіонах їх може виявитися від двох до п’яти. Конкретні партії можуть висувати своїх кандидатів до однієї ради, але не висувати до іншої. Тому в різних бюлетенях ваші партії-обранці будуть під різними номерами, тож треба звертати на це увагу.

Джерело: enovosty.com

Фото

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

 

Суспільство