Мінкульт планує включити "антидискримінаційну перевірку" усіх книг для бібліотек
Загрози та виклики
03.09.2021
Мінкульт спільно з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко оголосило про створення міжвідомчої робочої групи для ужорсточення порядку відбору книжок для бібліотек.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

До цього відбір книжок для бібліотек здійснювався трьома експертними радами: експертною радою з оцінювання літератури для дітей та юнацтва; експертною радою з оцінювання художньої літератури для дорослих; експертною радою з оцінювання іншої (нехудожньої) літератури для дорослих.

Та після того, як до переліку книг, які підлягають закупівлі для бібліотек країни потрапила просімейна книга "Щоб у 16 не блуло запізно" Марини Ланге, процес відбору забажали "удосконалити".

Так, планується, що до складу робочої групи неодмінно мають увійти представники Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та експерти з протидії дискримінації. Вони переглянуть критерії для відбору книжкової продукції та методику їх оцінки, доповнивши вимогами відповідності антидискримінаційному законодавству. Також планується внести зміни у роботу експертних комісій.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катериною Левченко заявила, що наразі такі експерти "антидискримінаційники" працюють безкоштовно, як волонтери. Але вони будуть актвино ініціювати зміни до законодавства, аби зробити їх роботу оплачуваною і проводити Крім того, плануємо проводити відповідні навчання з виявлення ознак дискримінації.

Як повідомлялось раніше, для українських бібліотек планували закупити книгу по вихованню "Щоб у 16 не було запізно" Марини Ланге. Книгу перевірила експертна рада у складі 27 осіб, експертів вищої категорії та літературознавці, та погодили книгу для закупівлі.

У книзі детально пояснюється батькам, що відчуває дитина від самого народження до 16 років, і даються поради, як правильно допомогти дитині прожити кожен рік свого життя. 

Зміст книги продумано таким чином, щоб батьки зрозуміли, як виховання, наприклад, трирічної дитини матиме вплив на характері тринадцятирічного підлітка. Крім того, Марина Ланге розповідає про різний принцип виховання дітей – зокрема, робить акцент на тому, що хлопчиків треба мотивувати на досягнення цілей, а в дівчаток від самого народження переконувати в їхній унікальності та неповторності, аби вони виросли впевненими у власній красі та неперевершеності.

Книга викликала хвилю обурення деяких користувачів соціальних мереж, що пізніше спровокувало цькування автора за її відверті просімейні цінності та висвітлення різних ролей для хлопчиків та дівчаток. Натомість велика кількість українців підтримали автора, і не тільки дописами у соц.мережах, але й безпосередньо придбанням. Зараз книга тримається у лідерах продажів.


Тим часом, критиків схвилювало те, що автор не закликає навчати дівчаток "давати здачу" і вступати в фізичну боротьбу з хлопцями. Або те, що дівчинці корисно зберігати цнотливість та створювати атмосферу. Такі рекомендації оклеймили вже добре знайомими ярликами - "печерністю" та "гендерними стереотипами".

Щоб підтримали автора і висловитись за важливість донесення класичних принципів виховання хлопчиків та дівчаток, прокоментуйте допис МінКультури про відмову закупівлі книг для бібліотек України: https://www.facebook.com/MKIPUkraine/.Також, за лічені хвилин, ви можете власноруч замовити електронну версію книги на сайті Yakaboo, та самостійно ознайомитись з нею,  залишишивши відгук. А на далеку перспективу: подавати свою кандидатуру в експертні ради з відбору книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів, до чого запрошують у МінКульті, та ретельно стежити на сайті Україснького інституту книги, які інші книги будуть закуповуватись за кошт платників податків.

За матеріалами: УНІАН
mkip.gov.ua
Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут. 

Загрози та виклики