8 біблійних віршів для підбадьорення втомленого серця
Християнський світ
23.10.2024
Біблія сповнена істин, які здатні підбадьорити наші стомлені душі

З огляду на все, що відбувається в нашому світі, нам як ніколи потрібне підбадьорення. Звичайно, ​​травматичні події, кризи та, здавалося б, нерозв’язні проблеми – це не щось нове. З того часу, як Адам і Єва покинули сад, у світі панує сум'яття, і люди відчувають себе втомленими та пригніченими. Не дивно, що Бог дав так багато біблійних віршів для підбадьорення. Він знав, що протягом усієї історії людям знадобляться мужність, натхнення та підтримка.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

У NIV (Новій міжнародній версії) англомовній Біблії слово «підбадьорення» або його варіації вживається в 54 віршах. Слово «мужність» згадується в 33 віршах, пише Crosswalk. Крім того, ми можемо сказати, що майже кожен біблійний персонаж, який слідував за Богом, потребував підбадьорення посеред випробувань. Ми не одні. Наш люблячий Бог щедро пропонує різноманітні способи заспокоїти нас. Давайте детальніше розглянемо, що таке підбадьорення і як ми можемо зростати в своїй мужності.

Що таке підбадьорення згідно з Біблією?

Згідно з Біблією, підбадьорення означає мати силу й радість довіряти Богові й слухатися Його. Це впевненість у послуху Богові, знаючи, що незалежно від результату, Бог принесе добро, якщо слідувати за Ним (Римлян 8:28).

Слово «підбадьорення» містить слово «мужність», яке можна визначити як силу, мотивацію та здатність досягти чогось, що здається лякаючим або невизначеним. Коли ми називаємо когось хоробрим, ми визнаємо, що він не піддається своїм страхам. Якою б не була «небезпека», мужні люди не піддаються залякуванню. Він доводять справу до кінця.

У Новому Завіті грецьке слово «підбадьорення» — paraklesis, означає підбадьорення, розраду та втіху. Воно також може означати заклик. Нас не повинно дивувати те, що Святий Дух описується за допомогою варіації цього слова: «parakletos» (Івана 14:26). У NIV це слово перекладається як «Захисник». У ESV (стандартна англійська версія) це «Помічник». Дух також визначається як «Той, хто пропонує втіху» (Дії 9:31) і «Порадник» (Івана 14:16).

У Старому Завіті єврейське слово, що означає «мужність», — ames, перекладається англійською як сильний, усталений, мужній і рішучий. У результаті, коли нас підбадьорюють, ми не почуваємося слабкими чи невпевненими. У нас є мужність, щоб вистояти, попри усі труднощі.

Навпаки, єврейське слово для слова «відчай» у Книзі Ісуса Навина 1:9 — це hatat, означає «розбитий, пригнічений, наляканий, збентежений і зламаний». Ці слова описують, що ми відчуваємо, коли наша віра слабка і ми хочемо здатися.

Чому підбадьорення таке важливе в житті християн?

Кожна людина має потенціал впасти духом, втратити мужність. Необмежена кількість можливостей може вплинути на те, що наше серце стане пригніченим, невмотивованим, захоче здатися, думатиме негативно та повірить, що Богу байдуже. Але наш вірний Бог знає, наскільки важливе підбадьорення для життя християн, і хоче забезпечити те, що нам потрібно, щоб вистояти, бути наполегливими, мати надію, бути вірними і все більше й більше довіряти Йому.

Біблія — це книга істини, і вона не приховує випробувань, які пережили біблійні герої. Авраам, Мойсей, Анна, Наомі, Симон Петро, ​​Павло та багато інших пережили моменти боротьби, і багато хто хотів здатися. Мойсей чинив опір заклику Бога звернутися до фараона. Через погрози Єзавелі Ілля був дуже наляканий і пригнічений. Йона не захотів давати надію людям, яких зневажав, а потім хотів померти. Псалми сповнені криків Давида про безпорадність. Однак в усіх цих прикладах Божа сила проривалася в їхньому житті, і вони набули мужності та були підбадьорені.

Навіть Ісус відчував зневіру. Він знав, що Йому потрібно попросити Своїх друзів/учнів молитися за Нього та піклуватися про Нього (Матвія 26:38). Незважаючи на те, що Його друзі не зробили цього, Святий Дух зміцнив Його мужністю протистояти спустошенню від прийняття на Себе гріхів світу. Людська природа Ісуса спричинила Його фізичну втому, але Він наполягав і підкорився Божій волі.

Інша причина, чому Бог хоче підбадьорити християн, полягає в тому, що наша мужність прославляє Бога. Наша сила вказує на Святого Духа всередині нас і спонукає інших шукати Його як свого помічника, утішителя, захисника та порадника. Якщо ми пам'ятаємо, що Бог хоче дати нам силу як для нашого успішного життя, так і для Його слави, ми матимемо більше впевненості у тому, що Він не залишить нас самих у наших спокусах та труднощах.

Є чотири основні засоби, якими Бог зміцнює нас:

• Біблія

Біблія наповнена історіями про людей, які стикалися з перешкодами і досягали успіху. Вона також сповнена історіями людей, які зазнали невдачі, тому що вони не шукали Бога або їхня віра була слабкою. Обидві ці категорії підкреслюють Божу турботу та любов, а також Його здатність забезпечити нам те, чого ми потребуємо, якщо ми звернемося до Нього. Послання до Євреїв 12:1 закликає нас: «Тому й ми, маючи довкола себе таку велику хмару свідків, відкиньмо всяку гордість та гріх, що нас легко обплутує». Біблія також розповідає нам про духовну перспективу, включно з тим, ким є Бог насправді. Часто ми збентежені, тому що не вивчаємо Біблію, а тому віримо в брехню про природу Бога (Його любов, вірність, турботу, мудрість, суверенітет та багато інших якостей).

• Послух Ісуса

Послання до Євреїв 12:1-3 продовжує: «З терпінням прямуймо до тієї боротьби, яка перед нами, дивлячись на Проводиря і Вершителя віри, на Ісуса, Який, незважаючи на сором, замість належної Йому радості перетерпів хрест і сів праворуч Божого престолу. Подумайте ж про Того, Хто від грішників перетерпів таку наругу над Собою, щоб ви не знемоглися та не ослабли вашими душами». Ми можемо бути впевнені, що Ісус точно знає, з чим ми стикаємося, і знає вирішення для цього.

• Історії християн, як з історії, так і з сучасності

Почути про когось, хто наполегливо служив Богу навіть попри серйозні загрози, викликає благоговіння та впевненість у вірян, які не впевнені в тому, що Бог поряд з ними.

• Церковне спілкування

Послання до Євреїв 10:24-25 закликає нас: «Будьмо уважні один до одного, заохочуймо до любові та добрих діл; не залишаймо своїх зібрань, як то деякі ввели у звичку, але заохочуймо один одного, і тим більше, чим більше бачите, що наближається день». Спілкування з іншими вірянами підбадьорює нас, оскільки ми можемо отримати натхнення, коли бачимо їхню ходу з Богом, навіть не досконалу.

8 біблійних віршів про підбадьорення стомленої душі:

1. «Будьте мужніми й відважними. Не бійтеся й не тривожтеся перед ними, адже Сам Господь, ваш Бог, піде з вами, Він не залишить вас і не покине вас.» (Второзаконня 31:6)

Мужність приходить від знання, що Бог з нами і ніколи не покине нас. Часто наші серця стають малодушними через те, що ми відчуваємо себе самотніми та покинутими. Ми виснажені, адже думаємо, що несемо тягар без сторонньої допомоги. Але Божа обіцянка бути з нами може допомогти нам здобути мужність, яку Він хоче нам дати.

2. «Тому Я тобі наказую: будь хоробрим і мужнім! Не жахайся і не бійся, адже Господь, твій Бог, буде з тобою скрізь, куди б ти не пішов!» (Книга Ісуса Навина 1:9)

Можливо, це один із найвідоміших віршів про підбадьорення. Бог розмовляє з Ісусом Навином, який почувається пригніченим, будучи призначеним наступником Мойсея. Бог підтверджує Свою присутність поряд з Ісусом Навином.

3. «Але Ісус тієї ж миті заговорив до них: Будьте сміливі! Це Я! Не бійтеся!» (Матвія 14:27)

Учні налякані, бо думають, що бачать «привида» на Галілейському морі. Але насправді це Ісус. У них був виснажливий день служіння, і ми можемо припустити, що втома посприяла їхньому страху. Коли ми втомлюємося, то бачимо небезпеку в ситуаціях, які інакше не становлять загрози. Давайте попросимо Святого Духа допомогти нам побачити Ісуса серед нашого випробування.

4. «Помітивши відвагу Петра й Івана і дізнавшись, що це люди невчені й прості, вони дивувалися, бо знали їх, що були з Ісусом.» (Дії 4:13)

Спроби бути на висоті і можуть бути виснажливими. Однак тут ми бачимо, що звичайні люди проявили мужність, щоб віддати Богові славу. Нам ніколи не потрібно боятися вчинити правильно. Бог підготує нас для всього, що Він хоче, аби ми робили.

5. «Пильнуйте, стійте у вірі, будьте мужніми та сильними!» (1 Коринтян 16:13)

Бути підбадьореним і сильним означає стежити за атаками нашого ворога, який хоче зруйнувати фундамент нашої віри. Нам слід пам’ятати, що втомлені ми більш схильні до зневіри. Будь на сторожі!

6. «Моє ревне чекання і надія, що я не буду посоромлений нічим, а з усією своєю сміливістю, як завжди, і особливо тепер, вихвалятиму Христа у тілі своєму: чи то життям, чи то смертю.» (Филип’ян 1:20)

Апостол Павло наполягав на тому плані, що Бог задумав для нього. Тоді б йому не було соромно. Його мотивом було побачити Христа звеличеним у будь-який спосіб, який Бог вважав за краще. Така співпраця з Богом походить зі сміливої ​​впевненості в Божій перспективі.

7. «Через твою любов я маю велику радість і втіху, бо ти, брате, заспокоїв серця святих.» (Филимона 1:7)

Любов підбадьорює. Апостол Павло говорить Филимону, як високо він цінує його любов. Кожен з нас потребує любові, особливо коли ми втомлюємося. Не бійтеся шукати любові в інших. Бог хоче дати вам це підбадьорення.

8. «І забули про заклик, що звернений до вас як до синів: Сину мій, не нехтуй Господніми картаннями і не падай духом, коли Він докоряє.» (Євреїв 12:5)

Цей вірш може здатися незвичайним, але нас слід підбадьорювати, коли Бог карає або дисциплінує нас. Гріх насправді робить нас виснаженими та слабкими. Бог виявляє Свою любов до нас, вживаючи заходів, щоб вказати на наші гріхи. Він також дає нам наслідки, щоб спонукати нас змінюватися — для нашого ж блага.

Джерело: Crosswalk

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світВсе для церков
Останні новини
Останні новини