"Дитина під ключ" за $60 тисяч: СБУ викрила схему продажу сурогатних немовлят за кордон
Загрози та виклики
27.07.2021
Служба безпеки України у Харківській області викрила міжрегіональну групу зловмисників на чолі зі столичними репродуктологами: ділки налагодили схему "постачання" іноземцям немовлят начебто у межах програми сурогатного материнства

"Власна" дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася замовникові у 60 тисяч доларів.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Про це пише  pravda.com.ua з посиланням на СБУ.

За матеріалами СБУ, до складу організованої групи входили мешканці Київської та Харківської областей, у тому числі керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини.

Зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з громадянками України. Згодом "свої" медики офіційно засвідчували "безпліддя" дружини. А це ‒ підстава для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Далі – пошук кандидатки на сурогатне материнство. Як тільки жінка народжувала дитину, фіктивний шлюб розривали, а іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон.

Окрім іншого, у межах проведених експертиз, СБУ задокументувала факт недбалого ставлення медичних працівників центру до своїх обов’язків. Це призвело до смерті новонароджених.

Читайте також: Тривожна тенденція: населення України скоротилося на 180 тисяч за 5 місяців, а на кожного народженого припадають троє померлих

У межах кримінального провадження проведено обшуки у центрі репродуктивної медицини та за місцем фактичного проживання учасників схеми.

У ході обшуків вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності, а також документальні докази.

Наразі зловмисникам повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 140 (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників схеми до торгівлі людьми.

Варто зазначити, що це не єдина скандальна справа, що пов’язана з порушенням прав дітей, народжених внаслідок сурогатного материнства. На жаль, протягом останніх років Україна фігурує в подібних історіях. 

Зокрема, резонансною стала новина про іспанського педіатра, якого було засуджено за згвалтування 52 дітей та який теж має дитину від сурогатної матері з України.

Також минулого року, 25 квітня, Національною поліцією України було припинено діяльність групи осіб, які під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду здійснювали переміщення новонароджених дітей за кордон. За даними поліції, з України до Китаю з підробленими документами було вивезено щонайменше 150 немовлят.

Щороку в Україні від сурогатних матерів народжується щонайменше тисяча малюків, за  різними оцінками фахівців цієї галузі. Офіційна статистика відсутня. 

У більшості розвинених країн світу сурогатне материнство  частково або повністю заборонене, як порушення прав дитини, адже позиціонує дитину як товар. У 2018 році ООН прирівняло сурогатне материнство до продажу дітей.

Наразі українське законодавство у цьому питанні демонструє свою недосконалість і залишає широкий простір для махінацій та злочинних дій, які призводять до незаконного вивезення новонароджених дітей за кордон. 

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій також підіймає тему захисту дітей і жінок та наголошує на необхідності законодавчої заборони сурогатного материнства в Україні.

Закликаємо молитися, щоб в нашій країні технологія сурогатного материнства була заборонена, так як це є в європейських країнах.

Джерело: pravda.com.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Загрози та викликиСуспільство
Останні новини
Останні новини