Надмірна прокрутка додатків на кшталт TikTok може призвести до проблем зі сном, але американці мають залежність: дослідження
Аналітика
17.09.2023
Попри те, що медики давно попереджають, що ця практика може викликати безсоння, майже 40% американців зізнаються, що гортають додатки на кшталт TikTok перед сном, а більш ніж половина кажуть, що роблять це, щоб допомогти собі розслабитися, свідчать результати нового опитування.

Нове дослідження, проведене компанією MattressNextDay серед 1500 американців, показало, що 39% американців зізнаються, що вони одержимі прокручуванням додатків на своїх телефонах перед сном, а 56% вважають, що прокручування додатків допомагає їм розслабитися. Приголомшливі 68% респондентів також зізналися, що користуються своїми телефонами протягом години після того, як лягають спати щовечора. Про це пише Слово про Слово

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Результати дослідження показують, що люди витрачають майже шість годин протягом робочого тижня на перегляд відео на YouTube, що робить його найпопулярнішим соціальним додатком серед респондентів за цей період. На вихідних, однак, TikTok є головним відволікаючим фактором у нічний час.

Загальні цифри показують, що Facebook залишається найпопулярнішою соціальною мережею серед американців, за ним слідує Instagram, який обрали 60,7% респондентів, а потім TikTok, який обрали 42,4% респондентів.

“Попри те, що існує багато досліджень, які показують, що синє світло може впливати на сон, понад дві третини американців зізнаються, що користуються телефонами, iPad та іншими електронними пристроями перед сном”, – зазначають дослідники. “На запитання, чому, 56% відповіли, що для того, щоб засинати, а 50% сказали, що для того, щоб відповісти на повідомлення від сім’ї та друзів, надіслані раніше впродовж дня. Меншою мірою люди відповіли, що прокручують додатки перед сном, щоб подивитися щось, що вони не змогли відвідати, перевірити кількість лайків і коментарів до чогось, що вони опублікували, або щоб розмістити новий контент на своїх соціальних каналах”.

За даними Northwestern Medicine, синє світло пригнічує вироблення мозком мелатоніну – гормону, який допомагає регулювати час засинання та циркадні ритми.

“Синє світло не нове, але в природі його найбільше в ранкові години, що сигналізує мозку про те, що час прокидатися і бути напоготові. З іншого боку, червоне світло, яке випромінюється із заходом сонця, сигналізує про те, що час лягати спати”, – зазначають в інтегрованій системі охорони здоров’я в районі Чикаго.

“Коли ви користуєтеся смартфонами та іншими технологіями, що випромінюють синє світло, наприклад, ноутбуками або планшетами, безпосередньо перед сном, сигнали вашого тіла про те, що пора спати, затримуються. Це, в свою чергу, порушує природні цикли сну і неспання”.

Порушення циклу сну, пояснюють експерти, призводить не лише до втрати сну, але й до низки проблем зі здоров’ям, таких як: проблеми з настроєм, включаючи тривогу і депресію; підвищений ризик нещасних випадків; погіршення пам’яті й здатності до навчання; серцевий напад; ожиріння і діабет 2-го типу, а також різні види раку.

Щоб покращити сон, система охорони здоров’я пропонує людям уникати використання смартфонів та інших пристроїв, що випромінюють синє світло, за дві-три години до сну.

Люди також можуть використовувати помаранчеві або червоні лампи для читання в якості нічних світильників; тримати спальню в повній темряві або використовувати маску для сну; і отримувати якомога більше природного світла протягом дня, оскільки це покращує здатність спати вночі.

Аналітика
Останні новини
Останні новини