Знищення останнього храму ПЦУ в Криму - результат послідовної антиукраїнської політики окупантів
Війна
26.07.2024
З початку окупації Криму росіяни знищують на півострові все, що повʼязано з українською ідентичністю, в тому числі і релігію

Демонтаж окупантами останньої української церкви в Євпаторії — це результат послідовної антиукраїнської політики російської влади в Криму.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Про це suspilne.media розповів начальник відділу у справах релігії Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Вячеслав Горшков.

"Ця історія триває вже не перший рік, навіть почалася ще до масштабного вторгнення — методично вичавлювалося все, що пов’язане з Україною, що було пов’язано з українською ідентичністю і, звісно, це дуже сильно відобразилося на церкві, на українській церкві. Спочатку це була церква Київського патріархату і пізніше, після 2019-го року, це ПЦУ. І ми знаємо, що фактично Кримська єпархія була знищена", — наголосив він.

За словами Горшкова, утиски релігійної свободи відбуваються всюди, "куди приходить Росія". І це стосується вірян різних конфесій.

Він також наголосив, що міжнародне гуманітарне право чітко визначає, що цілеспрямоване знищення релегійних споруд є злочином.

"Якщо, наприклад, поруч з лінією зіткнення, умовно кажучи, снаряд випадково потрапив в храм — це одне, але ми бачимо цілеспрямоване знищення релігійних споруд, навіть тих, які належать до церкви, яка начебто визнається Росією дружньою до себе, бо найбільша кількість постраждалих храмів — це були храми православної церкви. А от в Криму, там, де не було активних бойових дій, навпаки тут вже окупаційна влада вважає себе господарями цієї території, і якщо така політика впроваджується, ми бачимо, що могло б очікувати Україну, якби, не дай Боже, вона була захоплена в більш значній мірі. Однозначно все проукраїнське знищувалося б", — розповів Горшков.

Керівник відділу у справах релігії ДЕСС також нагадав, що зі сторони України всі злочини ретельно фіксують задля подальшого використання цих доказів у звинуваченні проти РФ в міжнародних судах.

"Ми, на жаль, не маємо механізмів, як, наприклад, зберегти православну спільноту на окупованій території, ми не знаємо, як запобігти руйнуванню храмів або коли культові споруди просто відбираються і використовуються для інших цілей, задач. Але ми це фіксуємо, і задача України — про це не забувати, інформувати міжнародну спільноту про це, наполягати на тому, що ми не можемо це просто так залишити. Це стосується і зруйнованих споруд поруч з лінією бойових дій і також таких от злочинів на тимчасово окупованих територіях", — зазначив Вячеслав Горшков.

На запитання щодо того, як демонтаж церкви в Євпаторії вплине на релігійну ситуацію в Криму, Горшков відповів, що в законний спосіб громада православної церкви на півострові не зможе існувати.

"Все, що їм залишається, — це те, що залишилось, наприклад, православним після того, як більшовики захопили владу: почався так званий катакомбний рух. Тобто люди таємно від влади збирались, але це, знов-таки, небезпечно. Звісно, вичавлюється все, і ті люди, які не зможуть або не захочуть виїхати з Криму на підконтрольну територію, але захочуть зберегти свою релігійну і національну українську ідентичність, напевно, для них не дуже нелегкі часи. І це певний виклик, що нагадує ті гоніння, які церква пережила ще на початку свого існування від Римської імперії, і зараз одна з останніх імперій робить те саме", — підсумував Горшков.

Джерело: suspilne.media

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

ВійнаХристиянський світЗагрози та виклики
Останні новини
Останні новини