«За все слава тільки Богу»: баптистські церкви Луцька відсвяткували 100-річчя (ВІДЕО, ФОТО)
Християнський світ
19.07.2021
11 червня на подвір’ї та в приміщенні кірхи, де збирається луцька баптистська церква «Дім Євангелія», було людно. У цей день тут святкували 100-річний ювілей євангельсько-баптистського руху та заснування першої церкви у місті Луцьку

Щоб спільно поклонитися та подякувати Богу за численні благословення протягом усієї 100-літньої історії від народження першої церкви до сьогодення зійшлися служителі та віряни багатьох церков Луцька й околиць.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

На святкове богослужіння також запросили голову Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Валерія Антонюка. Одним із ведучих заходу у рідній церкві був голова Волинського обласного об’єднання ЄХБ Ярослав Троць, пише  svitogliad.com.

Відвідали «Дім Євангелія» також один з перших пасторів цієї церкви Олександр Гринчак, місіонер Олександр Мандзюк,  пастори луцьких церков Олександр Ткачук (церква «Фіміам»), Роман Гопанчук та Леонід Крищук («Нове життя»).

Учасники зібрання переглянули відеофільм про поширення і розвиток євангельсько-баптистського руху в місті Луцьку. Хтось почув уперше, а хтось нагадав для себе непросту історію перших баптистів у Луцьку, які пережили різні періоди, включаючи жорстокі переслідування за віру, труднощі й різноманітні випробування.

Усі присутні мали можливість пересвідчитися в тому, що протягом минулого століття Бог діяв у Луцьку, а також спонукав віруючих до поширення Євангелія. На сьогодні успішно діють та зростають 11 церков євангельських християн-баптистів у різних мікрорайонах Луцька. Налічується близько 2110 членів та 27 пасторів.

Єпископ Ярослав Троць зазначив, що Слово Боже навчає не просто знати історію, а й цінувати та будувати стосунки з людьми різних поколінь.

З такою ж метою до молитви подяки за 100-річну історію церкви, протягом якої Бог постійно був з нею, запросили ветерана Віктора Касьяна, колишнього пастора Олександра Гринчака, першого пресвітера церкви «Дім Євангелія» Юрія Краснецького та 12-річного хлопчика Захара, який нещодавно продемонстрував глибокі знання Біблії на підлітковому фестивалі. Тримаючи Біблію, служителі по черзі звершили молитву. Примітно, що підліток попросив у Бога мудрості та наснаги для нового покоління успішно продовжити розпочате служіння і зберегти чистоту Євангелія.

Церкву «Дім Євангелія» по праву можна вважати  материнською для кількох церков Луцька, а для деяких – навіть «бабусею». Тому до слова запросили пасторів церкви «Фіміам» Олександра Ткачука та церкви «Нове життя» Леоніда Крищука. З вітальною промовою до громади звернувся і місіонер Олександр Мандзюк.

Друга частина богослужіння відзначилася молитвою благословення на подальше служіння церков у Луцьку, яку звершили усі запрошені пастори із покладанням рук. Служителі молилися про сміливість і святість майбутніх поколінь, про відкриті двері для проповіді Євангелія.

Духовно насиченою і багатою була музична програма свята. Церква «Дім Євангелія» завжди славилася серед місцевих церков своїм музичним служінням, тож у першій частині богослужіння усіх присутніх радував натхненним співом старший хор у супроводі духового та симфонічного оркестру. До нього долучилася відома в євангельських колах, досвідчена диригентка Лідія Глинська, яка свого часу відіграла важливу роль у становленні музично-хорового служіння у луцьких церквах, і, зокрема, у рідному для неї «Домі Євангелія».

На початку другої частини богослужіння естафету від старшого хору прийняв хор молодіжний, І, як відзначили служителі, це стало ще одним своєрідним символом єднання поколінь та їх спільного служіння в церкві.

Читайте також: Четверта частина фільму «Бог не помер: ми люди» присвячена свободі слова та релігії (ВІДЕО)

З великим натхненням для усіх учасників свята продекламували вірш, спеціально написаний і присвячений 100-літньому ювілею. Лунало багато привітань та сердечних побажань.

«Те, що Церква досі лишається на цій землі, свідчить про те, що останній грішник ще не ввійшов у число спасенних, а значить, Церква ще не до кінця виконала своє призначення. У Слові Божому ми знаходимо такі слова: усякий дім хтось будує, а Той, Хто все збудував, – то Господь. Тому за усі благословення, Божу охорону у всі часи, за усі звершення та досягнення ми можемо сказати наступне: тільки Богу належить слава. Отож, нехай і надалі через життя луцьких церков буде прославлене ім’я Господа Божого нашого Ісуса Христа», – побажав Ярослав Троць.

Як розповів у коментарі ІА Світогляд голова ВСЦ ЄХБ Валерій Антонюк, Луцьк у нього асоціюється саме з кірхою, а євангельські християни-баптисти на Волині, зокрема, вирізняються своєю згуртованістю.

«Історія – це завжди дуже добрий вчитель. Той, хто не знає минулого, буде мати погане майбутнє. І тому, коли ми згадуємо 100-літній ювілей, ми згадуємо тих перших посвячених служителів. Вірність, відданість Євангелію, жертовність служінню – це те, чого ми повинні від них навчитися. Маємо пам’ятати, що завдяки цьому ми і маємо сьогодні такі великі благословення», – підкреслив голова ВСЦ ЄХБ.

Служитель також поділився, які зовнішні та внутрішні небезпеки для церков він вбачає сьогодні.

«Зовнішні небезпеки церкви – це лібералізм, який сьогодні домінує у світі, час постмодернізму, час відносності до всього і терпимості всього. Думаю, що це найбільший виклик. Наші церкви і сучасне покоління християн мають бути принциповими і відданими Євангелії – оцій істині, яка є мірилом і критерієм нашого буття. Внутрішня загроза – бажання заспокоїтися, бути байдужим, теплим, мати серйозні результати, не напружуючись, не прагнути того, що Бог хоче зробити через нас. Але, на превеликий жаль, так не можливо. Бути гарячими – це покликання християн сьогодні», – зазначив Валерій Антонюк.

Після завершення другої частини богослужіння на усіх присутніх чекав святковий обід. Тож спілкування продовжилося ще й на подвір’ї кірхи.

 

Джерело: svitogliad.com

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Християнський світВсе для церков
Останні новини
Останні новини