Референдум щодо 0931? Досвід Швейцарії
Новини Всеукраїнського Собору
10.02.2020
У Верховній Раді України йде активна кампанія щодо того, аби якнайшвидше прийняти законопроект №0931, який обмежить свободу слова та віросповідання (у редакції 2-го читання, де не враховані поправки релігійної спільноти) та законопроект №2693 який введе схожі норми, але уже в медіапросторі. Важливий сигнал щодо даних питань ми отримали на днях від Європи, яка показала, що прийняття таких питань потребує широкого обговорення з усім народом аж до проведення референдуму 9 лютого 2020 року.

Швейцарія провела референдум щодо прийняття закону про дискримінацію за сексуальною орієнтацією

9 лютого 2020 року У Швейцарії на референдумі виборці підтримали заборону дискримінації людини через її сексуальну орієнтацію. Закон допускає штрафи і до трьох років позбавлення волі за порушення. 

З 1995 року у Швейцарії расова та релігійна дискримінації вже визнані незаконними. У разі порушення закону передбачаються штрафи та ув'язнення до 3 років. (В Україні до 5 років.)

Окрім цього, у 2018 році парламент Швейцарії спробував розширив антидискримінаційне законодавство, щоб заборонити публічне приниження, дискримінацію чи розпалювання ворожнечі через сексуальну орієнтацію людини. Громадськість виступила проти зазначеного нововведення і наполягала, що зміни порушують право людей на свободу думок.  Було розпочато кампанію щодо збору підписів та ініційовано проведення референдум з цього питання. 

За підсумками даного референдуму 63,1% виборців проголосували за заборону дискримінації, а 36,9% — проти заборони. Серед 26 кантонів Швейцарії лише у трьох більшість виборців не підтримали заборону дискримінації через сексуальну орієнтацію. 

Відповідно до нового законодавства, працівники ресторанів, кінотеатрів та громадських об'єктів, таких як басейни, не зможуть відмовляти людям через їх сексуальну орієнтацію. Закон допускає штрафи і до трьох років позбавлення волі за порушення.

Чи має Україна бігти попереду Європи у антидискримінаційних новаціях?

Теперішній досвід Швейцарії показує, що такі чутливі питання для суспільства, як питання пов’язані з дискримінацією за сексуальною орієнтацією потребують дуже обережних дій парламентарів, широкого громадського обговорення, а головне не мають прийматися швидко та похапцем. Тож поспішати із прийняттям різних новацій у антидискримінаційному законодавстві попереду Європи не варто, адже жорстке антидискримінаційне законодавство прийняли досі лише трохи більше половини країн Євросоюзу.

Нагадаємо, що українські ліберальні сили хотіли прийняти законопроект 0931 ще у 2016 році (тоді він йшов під №3501), але тоді завдяки широкому резонансу та спротиву з боку релігійної спільноти його розгляд був заморожений і його не виносили на розгляд 3 роки!

Нині ми бачимо, що на теперішній сесії дане питання знову хочуть поставити на голосування та провести це до літа. 

Приклад Швейцарії показав, як недостатня згуртованість консервативної спільноти призвела до того, що вони програли референдум і вже змінити законодавство не буде можливо. Саме тому, дуже важливо, аби всі небайдужі та релігійна спільнота України об'єдналися навколо того, аби не допустити  прийняття законопроектів №2693 та №0931у нинішньому вигляді, адже тоді буде обмежено свободу слова та віросповідання.

Детальніше про законопроект про медіа №2693, 2693-1 тут. Проект звернення щодо Проекту Закону №2693, 2693-1 тут.

Детальніше  про законопроект №0931 тут. Новий проект звернення по Проекту Закону №0931 тут

Надсилати звернення потрібно на електронні адреси депутатів.

Cписок депутатів ВРУ з e-mail тут

____________________

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах, щоб першим дізнаватися актуальні новин:

Telegram-канал — t.me/ukrsobor

Facebook — https://www.facebook.com/ukrsobor/

Instagram — https://instagram.com/sobor_ukr

Новини Всеукраїнського Собору
Останні новини
Останні новини