8 біблійних віршів, які допоможуть подолати тривогу
Християнський світ
23.07.2024
Шукайте підбадьорення, надію та перспективу в Бозі та Його Слові

Американська психологічна асоціація визначає тривогу як «емоцію, що характеризується відчуттям напруги, тривожними думками та фізичними змінами, такими як підвищення артеріального тиску». Вони додають: «Тривога — це не те саме, що страх, але вони часто взаємозамінні. Тривога вважається орієнтованою на майбутнє, довготривалою реакцією, широко зосередженою на нечіткій загрозі, тоді як страх - це орієнтована на сьогодення, короткочасна реакція на чітко визначену та конкретну загрозу». Останні дані також свідчать, що тривожні розлади є найпоширенішими психічними захворюваннями в США і вражають понад 40 мільйонів дорослих або 19,1% населення. Генералізований тривожний розлад (ГТР - стан надмірної тривоги, яку особа не може контролювати) є найпоширенішим тривожним розладом у США, яким страждають 6,8 мільйона дорослих.

І Старий, і Новий Завіти сповнені історій про тих, хто відчував тривогу, включаючи пророка Даниїла, Марту, сестру Марії, учнів тощо. З огляду на те, що протягом історії так багато дорослих і підлітків відчували напругу, занепокоєння та зазнавали впливу тривожних думок, не дивно, що в Біблії так багато говориться про цю емоцію. Якщо ми детально дослідимо Боже Слово, то знайдемо потужну духовну мудрість про те, що ми можемо робити, коли відчуваємо тривогу, що Бог може зробити з цим, та істини, яких ми маємо триматися в часи тривоги. Christianity пропонує розглянути вісім біблійних віршів про тривогу.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

1. Ісаї 35:4

У Бога є ви, а також Він має все, про що ви хвилюєтесь і тривожитеся. Навіть діагностована тривожність знаходиться в надійних руках нашого Батька, який йде поряд з нами, коли ми робимо кроки для зцілення.

Скажіть полохливим душею: Будьте мужніми і не бійтеся! Ось ваш Бог! Надходить помста, – йде відплата від Бога. Він прийде і спасе вас!

У цьому уривку зі Святого Письма народ Божий страждав від тиранічного гніту, і пророк Ісая нагадав їм про довіру до Бога. Так само в наші часи тривоги, незалежно від того, наскільки велика вона чи мала, ми можемо довіряти, що Бог нас врятує.

2. Єремії 17:8

Ті, хто довіряють Богу, можуть жити у безпеці, без страху.

Він уподібниться до дерева, посадженого над водою, яке сягає своїм корінням потоку, – йому не страшна спека, яка може надійти, і листя його завжди зеленіє, – навіть у рік посухи воно не перестає плодоносити.

Це біблійний опис тих, хто настільки вкорінений у Богові, що навіть коли страхи збуваються, вони процвітають і не бояться.

3. Матвія 6:25-31

Бог подбає про ваші потреби, як Він дбає про все створене.

Задля цього кажу вам: не журіться про своє життя, що будете їсти або що будете пити, ні про своє тіло, у що одягнетеся. Хіба душа не більша за їжу, а тіло – за одяг? Погляньте на птахів небесних, які не сіють, не жнуть і в клуні не збирають, та ваш Небесний Отець годує їх; хіба ви не цінніші від них? Хто ж із вас, турбуючись, може додати до свого росту хоч один лікоть? І чого про одяг клопочетеся? Погляньте на польові лілеї, як вони ростуть: не працюють і не прядуть; та кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не одягався так, як одна з них. Якщо ж польову траву, яка сьогодні є, а завтра буде вкинута в піч, Бог так одягає, то чи не краще одягне вас, маловіри? Тож не журіться і не говоріть: Що будемо їсти? Або: Що будемо пити? Чи: В що зодягнемося?

Ісус нагадує нам, що нам немає про що турбуватися – ні про їжу, ні про матеріальні потреби, ні про наші бажання, – тому що Бог піклується про все Своє творіння і обов’язково подбає про нас. Ісус мудро нагадує, що тривога не приносить ніякої користі — занепокоєння чимось не виправить ситуацію. Натомість ми можемо спочивати в Бозі.

4. Матвія 6:34

Приводів для занепокоєння достатньо. Однак не дозволяйте своїй уяві змусити вас хвилюватися про речі, які ще навіть не відбулися або можуть ніколи не статися.

Отже, не журіться про завтрашній день, бо завтрашній день і сам про себе поклопочеться; вистачає дневі власних турбот.

Ісус, продовжуючи Нагірну проповідь, нагадує своїм послідовникам, що в реальному житті і так достатньо приводів для занепокоєння, а отже не варто додавати уявних чи непотрібних тривог.

5. 1 Коринтян 7:32

Коли ваше серце тривожне через важливе рішення, ви можете відпочити.

Я бажаю, щоб у вас не було турбот.

Цей вірш можна застосувати до будь-якого важливого життєвого рішення. Бог хоче, щоб ми були вільні від занепокоєння, щоб ми могли повноцінно жити для Нього.

6. Филип’ян 4:6

Коли ви відчуваєте тривогу, моліться про це і практикуйте вдячність.

Нічим не журіться, але в усьому молитвою та благаннями з подякою висловлюйте ваші прохання Богові.

Цей уривок дає нам право ні про що не турбуватися. Натомість, коли ми відчуваємо страх або тривогу, нам пропонують молитися про це, практикувати подяку, таким чином зосереджуючи свої серця на Богу, а не на своїх страхах.

7. Филип’ян 2:28

Дружба допомагає нам менше хвилюватися.

Тому я швидко послав його, аби, побачивши його, ви знову зраділи, та щоб і я не страждав.

У цьому уривку апостол Павло був схвильований тим, що церква у Филипах проведе час із його протеже Тимофієм. Через низку причин Павло вважав, що цей візит подарує вірянам радість і подолає його тривоги. Так само, коли ми оточені надійними друзями та християнською спільнотою, наша радість може бути відновлена, оскільки ми заохочуємо один одного довіряти Богові наші тривоги.

8. Ісаї 26:3

Незмінного в намірах Ти зберігаєш у повному спокої, бо він надію покладає на Тебе.

Хоча тривога намагається позбавити нас спокою, Писання нагадує, що Бог збереже у цілковитому і всеосяжному мирі тих, чиї думки постійно зосереджені на Ньому.

Сам Бог ніколи не турбується, Він – джерело миру. Отже ми можемо довіряти йому, щоб заспокоїти наші тривожні думки. Коли ви або ваші близькі відчуваєте тривогу, зверніться до Бога та Його Слова за підбадьоренням, надією та перспективою.

Джерело: Christianity

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Християнський світВсе для церков
Останні новини
Останні новини