Туреччина перша з 34 країн остаточно вийшла зі Стамбульської конвенції, яка підміняє стать гендерами
Європа та світ
02.07.2021
Це остаточно: станом на 1 липня Туреччина є першою країною, яка денонсувала Стамбульську конвенцію. 12 березня 2012 року Туреччина стала першою країною, що ратифікувала Конвенцію, а вслід за нею — 33 інших країни. Символічно, що тепер вона першою і денонсувала її за просування гендерної ідеології під прикриттям боротьби з насильством

29 червня Державна рада Туреччини відхилила апеляцію щодо запобігання денонсації гендерної Стамбульської конвенції щодо боротьби та попередження насильства щодо жінок. Таким чином, станом на 1 липня Туреччина офіційно виходить з цієї міжнародної угоди.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Голосами 3 проти 2 Державна рада Туреччини відхилила пропозицію про призупинення виконання та скасування рішення президента про вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції, яка припиняє свою дію в країні з 1 липня, пише rodyna.org.ua.

Кілька політичних партій, включаючи опозиційну Народно-демократичну партію (HDP), Республіканську народну партію та партію İYİ, деякі організації громадянського суспільства, фізичні та юридичні особи раніше звертались до Державної ради проти рішення президента.

У судовому рішенні, опублікованому на офіційному веб-сайті Державної ради, графу “скаржник” залишили порожньою. Було зазначено, що після винесення рішення може бути подана апеляційна скарга шляхом виступу на пленарному засіданні адміністративних палат Державної ради протягом 7 днів.

В обґрунтування свого рішення три члени 10-ї палати Державної ради стверджували, що президент має право видавати указ президента з питань, що стосуються виконавчої влади. Також було підкреслено, що “юридично можливо вийти з (недійсних) міжнародних конвенцій указом президента”.

Посилаючись на ст. 3/1 Указу Президента №9, на підставі якого було видано відповідне рішення Президента, у більшості рішень було зазначено, що рішення про “зупинення або припинення виконання цих конвенцій” не суперечить Конституції.

Ібрагім Топуз, один із двох суддів 10-ї палати, стверджував, що неможливо врегулювати припинення конвенції указом президента відповідно до ст. 104/17 Конституції, що дозволяє президенту видавати укази з питань, що стосуються виконавчої влади.

Туреччина вийшла зі Стамбульської конвенції рішенням президента, опублікованим в Офіційному віснику 20 березня 2021 року.

У відповідному рішенні зазначено, що “Конвенція Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству, яка була підписана Туреччиною 11 травня 2011 року та затверджена Указом Кабінету міністрів №2012/2 816 10 лютого 2012 року, буде припинено Туреччиною відповідно до ст. 3 Указу Президента №9”.

Зіткнувшись з критикою вдома та за кордоном, Прес-служба при президенті зробила письмову заяву з цього приводу 22 березня.

“Як відомо, Туреччина була першою стороною, яка підписала Стамбульську конвенцію”, зазначивши, що “Стамбульську конвенцію, спочатку спрямовану на сприяння правам жінок, взяла на озброєння група людей, яка намагається нормалізувати гомосексуалізм всупереч турецьким соціальним та родинним цінностям. Звідси і рішення про вихід“.

3 проти 2 голосів Державна рада відхилила прохання призупинити виконання та скасувати рішення президента про вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції, яка припинить застосовуватися в країні з 1 липня.

Читайте також: Каліфорнія розширила санкції проти інших штатів через їхню нелояльність до ЛГБТ

Як повідомляв раніше Всеукраїнський Собор, незважаючи на підписання у 2011 році угоди, яка зобов’язує запобігати та переслідувати за домашнє насильство та сприяти рівності, у Туреччині за минулий 2019 рік було скоєно 474 вбивства жінок, що вдвічі більше, ніж у 2011 році. Тобто ми бачимо, що ратифікація даної конвенція не дала очікуваного результату, і щорічна кількість жертв насилля на прикладі Туреччини, подвоїлась в два рази! 

Багато консерваторів Туреччини заявляли, що пакт, підписаний за іронією долі у Стамбулі, заохочує до насильства, підриваючи сімейні структури. Їх опоненти стверджували, що угоду та законодавство, ухвалене після її виконання, потрібно реалізовувати більш суворо.

Суперечки щодо конвенції тривали не лише у партії Ердогана, але навіть у його родині: двоє його дітей беруть участь у групах по обидва боки дебатів про Стамбульську конвенцію.

Раніше Всеукраїнський Собор писав про те, що заступник голови правлячої партії Туреччини Нуман Куртулмуш заявивив, що рішення про підписання Стамбульської конвенції було помилковим. «У цій конвенції є два питання, які ми не схвалюємо. Перше - гендерне питання, а друге - питання сексуальної орієнтації. Є й інші суперечливі питання, але ці два поняття є дуже сумнівними та грають на руку ЛГБТ», - повідомив Куртулмуш.

Нині ми бачимо, що серед ряду країн підписантів Стамбульської конвенції (яка позбавляє статі та пропагує гендерну розпусту) починається прозріння та наростають настроїї щодо денонсації даної конвенції, як такої, що руйнує сімейне законодавство та є малофективною в боротьбі з домашнім насильством. 

Докладніше про небезпеку Стамбульської конвенції читайте тут.

Молимось, щоб влада Україна також не йшла на догоду ліберальним силам, та відстоювала національні інтереси суспільства!

 Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Європа та світ