Як українські церкви допомагають боротися з пандемією коронавірусу
Добрі справи
27.03.2020
Пандемія коронавірусу Covid-19 внесла корективи в життя багатьох людей і країн. Україна не стала винятком. Церкви України та християнські організації розпочинають надання різної соціальної допомоги державі й суспільству. Докладніше про перші проекти церков в умовах карантину нижче:

Протестантська спільнота України активно допомагає нужденним: допомагають медикам дістатися на роботу, доставляють продукти літнім людям тощо

У Рівному євангельські церкви запустили флешмоб “Допоможи лікарю”, щоб допомагати медикам дістатися на роботу. 

“В умовах транспортного колапсу, пов’язаного із коронавірусом, коли практично неможливо вчасно дістатись до роботи, лікарі і медсестри мають бути там вчасно, адже здоров’я людей понад усе.

Багато з медиків мешкають за містом або на його околицях, і не мають власного транспорту. Щоб допомогти їм, створено телеграм-канал”, - коментує організатор акції, ректор Рівненської духовної семінарії Олександр Третяк.

Ідею стрімко підхопили у Києві, Чернівцях, у Львові та на Волині. Людей, яким необхідна допомога транспортом, а також водіїв, які готові допомогти, просять звертатися до координаторів акції: для волинян - 068 677 55 35 (Яна) та львівнян - 096 457 5447 (Наталія).  

Християни Черкаської області допомагають людям під час карантину. Українська християнська церква в Руській Поляні шиє захисні маски. Вироби християни передають соціальній службі, лікарням, та людям, які цього потребують. Церква за власний кошт купує та розвозить продукти населенню. Разом із соціальним центром планує провести акцію для людей похилого віку. Завдяки цьому близько 70 людей отримають хліб та Нові Заповіти у подарунок. Також церква готова підвозити медиків в селі Дубівка.

У Запоріжжі християни мобілізували волонтерів міста на допомогу людям похилого віку під час карантину. Багато років поспіль широку благодійну роботу для знедолених, переселенців та малозабезпечених веде Міський Центр Допомоги в якому працюють віруючі. Нинішня епідемія коронавірусу не стала виключенням і вже з перших днів наші брати та сестри активно включилися в роботу. 

“Карантин у Запоріжжі – час для єднання та прояву людяності. До мене звертаються запоріжці, які готові допомогти людям похилого віку з придбанням продуктів і медикаментів. Тож на базі Міського центру допомоги Запоріжжя створено спеціальний штаб, який буде забезпечувати продуктовими наборами тих, кому це дійсно необхідно – одиноких літніх людей та маломобільних.

На оснащення медичних закладів і лікарів ми спрямуємо з бюджету міста 100 млн грн. А в питанні забезпечення людей пільгових категорій продуктами та медикаментами сподіваюся на допомогу всіх небайдужих, зокрема представників бізнесу”, - зазначив Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк на офіційній сторінці у Фейсбуку.

Безкоштовну доставку продуктів літнім людям пропонує молодь на Рівненщині. Карантин гуртує небайдужих людей навколо добрих ініціатив і справ. З турботою про здоров’я та захист людей поважного віку, молодь однієї з євангельських церков Рівненщини запропонувала стареньким допомогу в доставці продуктів харчування та найнеобхіднішого. 

Церква Перемога у Києві пропонують широку допомогу під час карантину. Зокрема на сайті Церкви зазначено наступне:

“В разі, якщо у Вас є нестаток чи потреба:

- Ви або Ваші близькі погано себе почуваєте і хочете отримати медичну консультацію або допомогу;

- немає можливості самостійно сходити в аптеку, немає грошей купити необхідні препарати;

- є потреба в продуктах харчування або в захисних масках і дезінфікуючих засобах;

- самопочуття або обставини не дають можливості вигуляти собаку;

- потрібна молитовна, а також моральна і душевна підтримка, Ви відчуваєте страх, паніку, стан безвиході та самотність або Ви просто хочете з кимось поспілкуватися -

почувайте себе вільно, зв'язуйтесь з нами в будь-який час:

телефон, вайбер, ватсап,  телеграм +380 97 177 22 42 (цілодобово)

скайп:  lifeline.victory

або електронна пошта: life-line@victorychurch.org.ua.”

В Одесі активно мобілізувалися волонтери: розповсюджують антисептичні засоби та маски, водії підвозять медиків на роботу, допомагають з доставкою продуктів тощо. Щоби приєднатися до волонтерів Одеси та взяти активну участь у допомозі потребуючим у час карантину, долучайтеся до Телеграм-каналу та Вайбер

Священики ПЦУ почали виготовляти антисептики для бездомних та малозабезпечених

Священики Київської митрополії Православної церкви України за рецептурою ВООЗ почали виготовляти антисептики для бездомних людей, громадян похилого віку та тих, хто найбільше піддається зараженню коронавірусом.

Коментує архієпископ Православної церкви України Євстратій Зоря: 

- Ми висловили свою готовність розділяти тягар випробувань, які переносить весь український народ, і виявити свою солідарність кожному. Учора митрополит обдзвонював архієреїв: де у кого є можливості. Львівська єпархія готова надати приміщення академії, бо у зв’язку із карантином навчання припинене, студенти перебувають удома. Вчора ми оглянули в Михайлівському поверх, готель з окремими входом, де можна поставити з двадцять ліжок. З іншого боку, якщо йдеться про потребу в особливому піклуванні, в церкві нема інфекціоністів і кваліфікованих лікарів. Церква може надати те, що вона може надати, але церква не має фантастичних можливостей.

І скажу, що предстоятель помісної церкви не має власного кабінету, він приймає в кабінеті, який займав як ректор академії.

Наші соціальні програми продовжують діяти. Ми робимо антисептики, щоб роздавати їх у містах України вразливим верствам населення. В Маріуполі діє їдальня для безхатченків, куди їжа для нужденних видається у одноразовому посуді. Але при цьому не будемо забувати, що просте духовенство живе від прибутку до прибутку. В умовах, коли пожертв нема, священник не менш уразливий за інших громадян.

Ми на початку важкого шляху, цей шлях важкий для всього світу. Президент Макрон сказав: це війна. Війна починається з ентузіазму. Але потім в міру того, як тривають події, ентузіазм починає згасати. Зараз слід думати про те, як на тривалий строк організувати, щоб Україна весь цей шлях пройшла. Проблеми не вирішують локальними заходами. У віруючих є відчуття, що подолати кризу людськими зусиллями неможливо (у суспільства, здається, такого відчуття, що вся надія на Бога – нема). Багато хто сприймає церкву як місце зібрання, але в моменти кризи почне усвідомлювати: те, що робить церква, нічим неможливо замінити... А її головне завдання – звершувати молитву й підтримувати дух... 

Єпархіями УПЦ надається матеріальна допомога медичним закладам

Єпархіями УПЦ надається матеріальна допомога медичним закладам, що вже приймають або готуються до прийому хворих на коронавірус, зокрема,  ремонт наявних у лікарнях непрацюючих апаратів ШВЛ, а також закупівля медичних масок та інших засобів захисту для потреб медичних установ.

В ряді міст силами пошивних майстерень монастирів УПЦ, слухачів семінарій і волонтерів здійснюється пошив медичних масок, які передаються до медичних закладів, роздаються відвідувачам храмів і пересічним громадянам. Також здійснюється роздача антисептиків потребуючим. 

Створюються волонтерські групи для забезпечення предметами першої необхідності й продуктами харчування людей похилого віку, а також перевезення на власному транспорті медичних працівників до місця їхньої роботи й додому. У м. Києві учасники православного молодіжного руху «Молодість не байдужа», що діє при Синодальному молодіжному відділі УПЦ, а також православні волонтери посилили допомогу безпритульним. Так, щодня на залізничному вокзалі волонтери нині роздають нужденним не лише бутерброди, але й гарячу страву, булочки і чай – загалом понад 100 порцій.

Усім монастирям УПЦ предписано приготуватися до прийому хворих на коронавірус у випадку, якщо медичні заклади будуть не в змозі госпіталізувати усіх інфікованих, а також бути готовими надати можливість проживання для медичних працівників.

В УГКЦ створено антикризовий штаб

“В УГКЦ створено антикризовий штаб, учасники якого спілкуються на платформі ZOOM. Зараз ми досліджуємо наші ресурси, приміщення та кошти у всіх наших єпархіях, які могли б виділити для допомоги державі у боротьбі із коронавірусом.

Коли ми сказали, що церква готова приймати хворих, то не йшлося про те, що ми будемо заставляти ліжками храми. Це неможливо і непотрібно, але у нас є реколекційні та реабілітаційні центри, які можна було б обладнати як приміщення, де, наприклад, можна розміщати лікарів та медичний персонал, які не можуть дістатися до лікарень, бо живуть за містом.

Також такі приміщення можуть знадобитися, якщо є люди, яким потрібна ізоляція, але самоізоляція вдома через низку причин неможлива. До речі, перші приклади роботи вже показав Тернопіль, де архикатедральний собор став місцем збору та розподілення медичних засобів індивідуального захисту й першої необхідності для лікарень міста. Настоятель собору отець Орест Павліський надав катехитичні приміщення для розташування ініціативної групи молодих тернопільських блогерів, які самоорганізувалися для допомоги медикам міста. 

Іншим напрямком роботи може стати медичне капеланство, це робота священиків, які здійснюють духовну підтримку саме медиків. Поки що ми досліджуємо та акумулюємо наші можливості.

Я думаю, що всі наші форми співпраці та взаємодії з суспільством і владою на місцях будуть ще відпрацьовуватися, збагачуватися та коригуватися, але ми засвідчили готовність до такої роботи.” - розповідає Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ. 

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков (Оновлюється)

За матеріалами: ukrinform та sobor.com.ua

Добрі справи