В Києві відбувся Форум "30 років релігійної свободи"
Суспільство
09.09.2021
9 вересня у Києві відбувся форум "30 років релігійної свободи", який об'єднав єпископів, народних депутатів, освітян, науковців та представників громадських організацій. Також була присутня делегація провідних політиків з 10 країн.

Цьогоріч Україна відзначає 30 років незалежності. Особливим здобутком за ці роки є релігійна свобода: це тисячі відкритих церков по всій Україні, проведення дитячих таборів і молодіжних фестивалів, міжконфесійна співпраця та взаємодія з державою. 

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

В рамках форуму обговорювали аспекти релігійної свободи в Україні, співпрацю церков та держави. Також обговорювали взаємодію з іншими країнами. 

"Ми дякуємо Господу, що ми не одні, що у нас є братні народи, які нам допомагають - США, Польща , Угорщина та інші... Вони показують як можна протистояти різним загрозам." — наголосив керівник департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні Олекса Петрів. 

До учасників Форуму звернувся легендарний пастор та релігійний в’язень Ендрю Брансон, арешт якого в Туреччині, в 2018 році, викликав гостру кризу в американо-турецьких відносинах. Тоді Дональд Трамп особисто займався його визволенням, ввів проти Туреччини жорсткі економічні санкції, та навіть підняв на міжнародному ринку ціни на турецьку сталь та алюміній – все заради того, щоб звільнити пастора з полону. 

"Сьогодні мільйони людей по всьому світі страждають від невпинно-зростаючої агресії проти християн та християнства. Ми маємо боротися за кожне життя, кожну людину, хто сьогодні знаходиться в небезпеці або у в’язниці" - сказав пастор Брансон.

Депутат Європейського Парламенту від Німеччини Гельмут Гойкінг розповів про боротьбу за захист християн від переслідувань в стінах головного законодавчого органу Європи: "Боротьба за захист християн триває. Вона точиться не тільки на Близькому Сході, в Китаї, Індії, але й в християнській Європі, де також не рідко приймають ворожі до християнства закони. Наша місія, як депутатів-християн, захистити віруючих від будь-якого можливого тиску чи переслідування з боку влади" - підсумував Гельмут Гойкінг.

В ході обговорення присутні також згадали законопроект 5488, який загрожує релігійній свободі та християнським цінностям в Україні. В даному документі вводиться жорстоке покарання за критику або просто негативне ставлення до ЛГБТ. Докладніше про це тут 

"Ми ніколи не виступаємо проти людей. Однак, не можна відкривати двері в пекло. Тому ми просимо парламентарів бути пильними, голосуючи за закони. Адже деякі законопроекти під виглядом європейської інтеграції пропонують антинародні, антихристиянські тенденції" — наголосив народний депутат VI, VIII скликань Павло Унгурян. 

Про те, як протистояти нав'язуванню гендерної ідеології та розвивати сімейну політику ділилися представники Варшавського юридичного інституту Ордо Юріс. 

Перший Віце-президент Асоціації платників податків України Юрій Атаманюк наголосив, що успішне суспільство залежить від кожного з нас. "Треба будувати фундамент, а фундамент це особистість", — сказав він.

Особливу увагу учасники форуму приділили міжконфесійному діалогу. 

Народна депутатка Софія Федина наголосила на тому, що в Україні всі релігійні конфесії об'єднанні. Це особливо проявилось під час Революції гідності на Майдані та окупації Криму. 

"Українці в час найважчий для себе показали найвищий чин порозуміння. Коли кримські татари тікали до Львову, їм християни відкривали церкви... Коли важко, ми повинні згадувати єднання, яке було на Майдані, коли тисячі людей різних конфесій були об'єднані у молитві та прагненні за Україну" — підкреслила депутатка. 

Народна депутатка Оксана Савчук також зазначила, що релігійною свободою ми завдячуємо міжконфесійній єдності та співпраці. Вона наголосила, що "міцна держава - це коли є міцна українська церква." 

"Коли ми говоримо про свободу, треба відзначити, що свобода — це любов. А любов — це давати простір для інакшості... Ми не можемо бути спокійні, коли переслідуються інші конфесії, навіть якщо ми не згідні з їх богослів'ям. Це і є простір для інакшості" — наголосив заступник старшого єпископа Української Євангельської Церкви Іван Русин. 

Наприкінці заходу Голова Всеукраїнського Союзу церков євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк наголосив на важливості духовних цінностей і їх відстоюванні. "Цінності незмінні і це нас об’єднує незалежно від континенту, національності і т.д." — сказав він. 

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Суспільство
Останні новини
Останні новини