Із метою знизити споживання: у ВР підтримали введення акцизного податку на солодку газовану воду
Суспільство
25.07.2024
Податок на солодку газовану воду потрібен для боротьби з хворобами українців – МОЗ

Днями комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт 9032-1, що вводить акцизний податок на солодку газовану воду.

«Після ухвалення Верховною Радою, документ посилить систему громадського здоров’я України в боротьбі зі стрімким поширенням неінфекційних хвороб унаслідок надмірного споживання солодких газованих напоїв», – йдеться в повідомленні МОЗ, передають Факти.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Зазначається, що законопроєкт відносить газовані води з додаванням цукру або інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин до переліку підакцизних товарів, а також встановлює специфічну ставку податку в розмірі €0,1 (приблизно 4 грн) за 1 літр напою.

Сплачувати податок будуть виробники та імпортери таких напоїв. Згідно розрахунків, ціна на напої зросте приблизно у 2,5 рази.

У нашій країні неінфекційні захворювання щорічно забирають сотні тисяч життів і є не тільки значним тягарем для системи охорони здоров’я, а й серйозною загрозою соціально-економічному добробуту та національній безпеці.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 91% смертей в Україні – це смерті від неінфекційних хвороб, а 63% з них – унаслідок спровокованих серцево-судинних захворювань, зокрема цукрового діабету.

Найпоширеніші неінфекційні хвороби тягне за собою неправильне харчування, насамперед зумовлене споживанням високого рівня вільних (доданих) цукрів. Найбільше доданих цукрів міститься в джемах, печиві, солодких йогуртах, соках і солодких газованих напоях тощо.

За оцінками ВООЗ, зростання ціни на солодкі напої на 20% через оподаткування може призвести до скорочення їх споживання приблизно на ті самі 20%. Це допомогло б знизити ризики ожиріння і цукрового діабету серед населення.

Податки на солодкі газовані напої в різних формах запровадили приблизно 50 країн (наприклад, у Бельгії такий податок становить €0,53, у Польщі – 0,5 злотих/л, а якщо цукрів понад 5 г – до кожного додаткового грама додають ще 0,05 злотих/л, у Норвегії – €0,25 за літр).

Запровадження в Україні акцизного податку на солодкі напої призведе до зменшення їхнього надмірного споживання, зокрема, дітьми та молоддю, знизить пов’язані з цим негативні ризики для здоров’я та сприятиме виконанню Україною міжнародних зобов’язань у сфері громадського здоров’я, додали в МОЗ.

Джерело: Факти

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Суспільство Здоров'я
Останні новини
Останні новини