Як попередити в себе та близьких інсульт – випустили нові рекомендації на основі свіжих даних
Здоров'я
22.10.2024
Авторитетні профільні організаціїї – Американська асоціація серця та Американська асоціація з інсульту – випустили свої оновлені рекомендації щодо того, як попередити інсульт

Це одна з найпоширеніших причин смерті загалом і в Україні зокрема. За останні кілька років інсультів в Україні побільшало на 11,6%. У 2023 році в країні офіційно зафіксували 132926 випадків інсульту.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Рекомендації асоціацій на 80 сторінках включають детальні поради насамперед для медиків, особливо для сімейної медицини. Утім, є чіткі рекомендації, які можуть виконувати й самі пацієнти для попередження інсульту, пише lb.ua.

Наукові дані твердять, що профілактику інсульту слід починати в ранньому віці, оскільки невизначений і некерований ризик спричиняє пошкодження артерій, мозку та серця за багато років до того, як хвороба проявиться.

У рекомендаціях профілактика насамперед складається з 8 компонентів: здорове харчування, фізактивність, здорова вага, здоровий сон, відмова від тютюнових виробів, здорові рівні ліпідів у крові, глюкози в крові та артеріального тиску.

Наприклад, вчені радять впровадити в своє життя середземноморську дієту. Середземноморська дієта в основному базується на горіхах, насінні, фруктах, овочах, цільнозернових і бобових, з оливковою олією як основним джерелом жиру. Білки можуть надходити з невеликих кількостей риби, птиці, молочних продуктів і яєць. Червоне м’ясо, оброблені харчові продукти та алкоголь зведені до мінімуму.

Наукові дані стверджують, що така дієта знижує ризик інсульту, особливо коли в неї включені горіхи та оливкова олія. Натомість дієти з низьким вмістом жиру мало впливають на зниження ризику. Тому обидві асоціації радять дотримуватись середземноморської дієти дорослим без серцево-судинних захворювань і людям із високим або середнім ризиком.

Так само пацієнти можуть впровадити в свою рутину рекомендацію щодо фізичної активності. Вона надважлива для серцево-судинної системи та зниження ризику інсульту. Наукові докази свідчать, що більш сидячий спосіб життя корелює з вищим ризиком інсульту.

Особливий наголос лікарями зроблений на регулюванні артеріального тиску. Там вказано, що це має вирішальне значення для профілактики інсульту.

Дослідження продемонстрували, що лікування одним антигіпертензивним препаратом є ефективним для досягнення нормального артеріального тиску лише у близько 30% учасників і що більшість досягли мети за допомогою 2 або 3 препаратів.

Тому, зазначають профільні медичні асоціації, для первинної профілактики інсульту у більшості пацієнтів, які потребують фармакологічного лікування гіпертензії, рекомендовано понад 2 антигіпертензивних препарати. 

І це стосується зокрема вагітних жінок. Профілактика інсульту, пов’язаного з вагітністю, може бути досягнута насамперед через лікування гіпертензії, кажуть фахівці. Вони радять лікувати  підтверджений систолічний артеріальний тиск ≥ 160 мм рт.ст. або діастолічний артеріальний тиск  ≥ 110 мм рт.ст. під час вагітності та протягом 6 тижнів після пологів, щоб зменшити ризик смертельного внутрішньомозкового крововиливу у матері.

Крім того, несприятливі результати вагітності є поширеними і пов’язані з хронічною гіпертензією та підвищеним ризиком інсульту в подальшому житті. Тому медики радять проводити скринінг цих наслідків вагітності для оцінки судинних факторів ризику та управління ними.

Дослідження також показали, що ендометріоз, передчасне виснаження яєчників (до 40 років) і ранній початок менопаузи (до 45 років) пов’язані з підвищеним ризиком інсульту. Тому медики радять скринінг на всі 3 ці стани. 

Джерело: lb.ua

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Здоров'яСуспільство
Останні новини
Останні новини