Перше завдання госпітального капелана – навчитися слухати (ВІДЕО)
Інтерв'ю
02.07.2024
Розповідає капелан Сергій Вовк

Живемо у Новоселиці Чернівецької області. Коли почалося вторгнення 2022 року, я за сім'ю й дітей уже не так переживав, як у 2014-му. Радився зі старшими дітьми, що і як будемо робити. Ми прийняли рішення, що нікуди не будемо тікати. Залишатися тут і ми будемо робити те, що ми зможемо робити.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Привозили борошно, роздавали людям, ті випікали хліб. Ми його збирали й розподіляли серед евакуантів зі східних частин нашої держави.

Інтерв'ю з Сергієм опубліковано на adventist.ua.

Згодом людський потік на захід вщух. Ми зрозуміли, що тепер потрібно допомагати військовим.

На мене вплинуло знайомство з волонтером Максимом Бугою. Він мене запросив у м. Хмельницький на семінар з капеланського служіння. Прийшов я співбесіду, підготувався, заповнив тести. Там розповідали, як працювати з вояками, які знаходяться на лікуванні. Отримав посвідчення капелана і зараз бачу, що це той напрямок, де на твої послуги є великий попит.

Приходиш у військовий шпиталь. Розмовляєш з персоналом. Кажуть, медикаментозно ці пацієнти забезпечені. Їжі їм теж приносять багато.

Заходиш у палату й бачиш, як воно є. Хлопці лежать, усі в різному стані. Принципово ти тут мало що змінити можеш.

На перших зустрічах я відчував психологічний бар'єр. Далі загальних фраз розмова не йшла. “Добрий день, хлопці!” “Добрий день”. “Ми прийшли до вас!” “Ми раді”. “Хлопці, ви молодці, герої!” І все. Далі ти не знав, що йому казати, що в нього питати. Адже ти бачив той стан, в якому він перебуває.

Але коли ти сідаєш поруч і починаєш розмовляти від серця, вони починають відкриватися. Ти їм говориш, що те, що сталося, воно сталося. Вони зазнали поранень. Хтось набув тяжку інвалідність. Але чомусь Господь зберіг їхнє життя. Й життя триває.

Й раптом ти бачиш іскорки в їхніх очах. Цей вояк хоче з тобою говорити, хоче тобі щось розповісти. Як там усе було. Про своїх побратимів. Він з ними зв'язується. І як вони, находячись на передовій, підтримують і один одного, і свого пораненого товариша тут, у лікарні. Як я не прийду до нього, як його не підтримаю, якщо я можу це робити?

Один хлопець виписується. Йому потрібні милиці. Шпиталь має милиці, але дає їх пацієнтам лише на час перебування. Я поспілкувався з однією дівчиною. Вона каже: “Я не є “справжньою” волонтеркою. Живу поруч й інколи прихожу до них”. І каже, що цей хлопець майже всю свою зарплату відправляє мамі додому.

Я вчора приніс йому милиці. Ви б бачили його лице. Словами це не передати.

Чому б нам сьогодні не надавати ці “дрібні” послуги нашим воїнам? Чому б не давати цим людям, які готові були віддати за нас своє життя, хвилинку нашого часу для спілкування, яке може бути корисним для них?

У військових частинах є штатні капелани. Ми є капеланами поза штатом. Хоча бракує сьогодні й у військовому штаті людей, які були б готові стати духовними наставниками для вояків.

Нас деколи плутають з волонтерами. Оті милиці не є головним завданням капелана. Його служіння – морально, духовно підтримати, наставити людей, які мають таку потребу. Не лише поранених. Також і тих, хто вирушає на фронт.

Є штатний капелан, який знаходиться у військовій частині. Він там з хлопцями на передовій. Ця людина будує захист військових від психологічного вигорання. Хоча бувають такі випадки, коли й сам капелан вигорає.

Є приклади, коли солдати пішли виконувати бойове завдання, а капелан залишається в розташуванні підрозділу. Й він весь цей час стоїть на колінах. Просить Господа про захист. Й хлопці, повертаючись, кажуть: “Ми віримо, що є Бог. Ми відчували, що Господь нас спасав”. Розповідають, який був обстріл, але, кажуть, у нас немає жодного “двохсотого” (загиблого). Є “трьохсоті” (поранені), але усі ми повернулися живі.

Я капелан у військовому шпиталі. Наше перше завдання – навчитися слухати. Багато хто запитує: “Якщо є Бог, чому ця війна, смерті, поранення?” Й коли ти кажеш, що у Господа є план для тебе, вони погоджуються: “Якщо я живий, значить, я ще потрібен Господу”. Місія капелана — донести пораненим воїнам, що вони потрібні.

Наступне запитання: “А чи простить мені Господь?” Звичайно, Він простить, коли щиро прийти до Нього й розповісти Йому все, як є.

Треба донести їм, що вони важливі, як мінімум для Бога. Й для нас вони цінні. Не тим, ким вони є у своєму віросповіданні, а тим, що вони є людьми. Вони зробили все, щоб захистити нашу державу. І тепер наше завдання – захистити їх. Щоб вони відчували себе потрібними суспільству.

Джерело: adventist.ua

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

Інтерв'юХристиянський світДобрі справиДопомога під час війни
Останні новини
Останні новини