Людство вперше порушило глобальний колообіг води - доповідь
Загрози та виклики
18.10.2024
Людство вперше у своїй історії порушило рівновагу колообігу води у світі, що спричиняє водний дефіцит, завдає шкоди економіці та загалом людському життю

Десятиліття руйнівного землекористування та нераціонального використання водних ресурсів у поєднанні з антропогенною кліматичною кризою спричинили «безпрецедентний стрес» для глобального водного циклу.

Приєднуйтесь до нашої групи "Оперативно" у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні новини!

Як передає ukrinform.ua, про це повідомляє CNN з посиланням на доповідь Глобальної комісії з економіки води.

«Уперше в історії людства ми виводимо глобальний водний цикл з рівноваги, – сказав співголова комісії Йоган Рокстрем. – На опади як джерело всієї прісної води більше не можна покладатися».

Через порушення колообігу майже 3 млрд людей стикаються з нестачею води. Врожаї зменшуються, а «населені пункти опускаються», оскільки ґрунтові води під ними висихають.

Наслідки будуть ще більш катастрофічними, якщо не вжити термінових заходів, вважають автори документа. Водна криза загрожує більш як 50% світового виробництва продовольства й може скоротити ВВП країн на 8% до 2050 року, а в країнах з низьким рівнем доходу втрати можуть сягати до 15%.

У доповіді розрізняють «блакитну воду», рідку воду в озерах, річках і водоносних горизонтах, і «зелену воду» – вологу, що зберігається в ґрунтах і рослинах.

Стабільне постачання зеленої води є життєво важливим для рослинності, яка стримує вуглець, що нагріває планету. Але шкода довкіллю, яку завдає людина, зокрема знищуючи водно-болотні угіддя й вирубаючи ліси, виснажує ці поглиначі вуглецю й прискорює глобальне потепління. Своєю чергою, спека, спричинена зміною клімату, висушує ландшафти, зменшує кількість вологи та підвищує ризик пожеж.

Криза загострюється через зростання потреби у воді. У доповіді підраховано, що в середньому люди потребують щонайменше 4 тис. літрів на день, щоб вести «гідне життя», що набагато більше, ніж 50-100 літрів, які ООН вважає необхідними для задоволення базових потреб.

Автори доповіді вважають, що уряди країн світу мають визнати водний цикл «спільним благом» і розв'язувати його проблеми спільно.

Зокрема, вони закликають до «фундаментального переосмислення ролі води в економіці».

«Глобальна водна криза – це трагедія, але це також можливість трансформувати економіку води», – сказала генеральний директор Світової організації торгівлі та співголова Глобальної комісії з економіки води Нгозі Оконджо-Івеала. Вона наголосила, що важливо правильно оцінювати воду, «щоб визнати її дефіцит і численні вигоди, які вона приносить».

Як повідомлялося, за даними метеорологічного агентства ООН (WMO) 2023 рік був найсухішим за останні три десятиліття для річок по всьому світу.

Джерело: ukrinform.ua

Фото: David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут

 

Загрози та викликиЄвропа та світСуспільство
Останні новини
Останні новини