В Україні не слід очікувати бебі-буму після війни, а жінкам доведеться йти працювати
Аналітика
28.09.2024
Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова зазначила, що після війни в Україні не відбудеться очікуваного зростання народжуваності.

У своєму коментарі для “Інтерфакс-Україна” вона підкреслила, що демографічні показники свідчать про інше. Повідомляє Слово про Слово.

За її словами, наразі за кордоном перебуває 4,2 мільйона українців, згідно з даними Євростату. Третина з них – діти та підлітки до 18 років, 6-7% – люди пенсійного віку, а решта – працездатне населення. З них лише 20% – чоловіки, більшість же мігрантів складають жінки. Навіть якщо всі вони повернуться до України, депопуляції уникнути не вдасться.

Основною проблемою, за словами Лібанової, є старіння населення та недостатня кількість молоді. Вона також зазначила, що надії на бебі-бум після війни не мають реальних підстав. На відміну від періоду після Другої світової війни, нині люди краще поінформовані про методи контрацепції, а ситуація зі шлюбами та сім’ями значно змінилася.

Демограф додала, що після війни Україна буде зацікавлена у залученні якомога більшої кількості жінок до ринку праці, що також вплине на рівень народжуваності.

Джерело:  Слово про Слово.

Аналітика
Останні новини
Останні новини