Не трусіть немовлят, бо це може викликати інвалідність
Суспільство
16.09.2020
З кожним днем питання виявлення та правильного реагування на випадки насильства над дитиною набуває все більшої актуальності. Тому ми вирішили розповісти про мало відомий вид фізичного насильства — струшування дитини

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Кожен батько та кожна мама хочуть бути найкращими для своїх дітей. Вони прикладають всі можливі зусилля, щоб діти отримували все найкраще. І, звісно, зазвичай батьки не хочуть заподіяти шкоду своїй дитині. Тому їхні дії можуть бути несвідомі.

Мова йде про струшування дитини віком до року. Причини струшування можуть бути різними:

- Незнання особливостей фізичного та психічного розвитку дітей (батьки чинять насильство над власною дитиною, навіть не підозрюючи про це);

- Стресові фактори, які переслідують всіх нас щодня (особливо, у період карантину), починаючи з кількості нових хворих у вашому місті до незрозумілого графіку роботи та коливання розміру заробітної плати;

- Плач дитини.

Кожна дитина переживає так званий “період фіолетового плачу”. Період фіолетового плачу — період в житті дитини від 2 тижнів до 3-4 місяців, упродовж якого дитина може плакати більше 5 годин на день без будь-якої причини. Навіть якщо вона нагодована, температура комфортна і всі інші потреби дитини задоволені. Цей період є нормальним для розвитку кожної дитини. Слово «період» є важливим, оскільки воно дає розуміння батькам, що це є лише тимчасово. 

Звісно, якщо ви один чи одна виховуєте дитину і знаходитеся з нею 24 години на добу 7 днів на тиждень — ваш ресурс спокою та стабільності може вичерпатися і призвести до втоми, викликати почуття безпорадності, роздратування, а іноді й відчаю.

Чому струшування дитини є насильницькою дією?

Під час струшування, особливо дитини до 1 року, є велика ймовірність заподіяння значних ушкоджень мозку дитини через непропорційно великий розмір голови дитини відносно її тіла та слабкість м’язів шиї. Після надмірного струшування може виникнути синдром струшеної дитини.

Синдром струшеної дитини — термін, який часто застосовують лікарі та громадськість для опису насильницької травми голови, завданої немовлятам та маленьким дітям.

Наслідки синдрому струшеної дитини:

·         Нездатність навчатися у більш дорослому віці;

·         Фізичні порушення;

·         Порушення зору або сліпота;

·         Порушення слуху;

·         Порушення мовлення;

·         Церебральний параліч;

·         Судоми;

·         Розлади поведінки;

·         Когнітивні порушення;

·         Смерть.

Читайте також: Англія: «домашні аборти» убивають і дітей, і їхніх матерів

У рамках дослідження, проведеного Міжнародною громадською організацією “Міжнародний центр розвитку і лідерства” спільно з експертами проекту “Не труси дитину” ― сімейними лікарями та педіатрами, було виявлено, що в Україні 5 відсотків батьків струшують дитину з метою заспокоєння. У деяких випадках це був єдиний метод, який застосовують батьки для припинення плачу дитини.

Щороку Американська академія педіатрії виявляє близько 1300 випадків синдрому струшеної дитини. 80% дітей залишаються з інвалідністю на все життя, а 20% ― помирають. В Україні відсутня офіційна статистика щодо кількості випадків струшування дітей та заподіяних внаслідок цього травм. Хоча на теренах нашої країни це теж дуже поширене явище.

Тому ми закликаємо всіх батьків не соромитися і просити про допомогу у рідних, близьких, знайомих. Просіть про допомогу не тоді, коли ви вже не маєте сил справлятися з рівнем стресу, а завчасно. Діліться досвідом з іншими мамами і отримуйте підтримку від них. Адже дуже важливо, щоб ви були не одні у стресовій ситуації і завжди мали підтримку. Хоча б моральну. В найкращому варіанті, звичайно, і моральну і фізичну.

Як би ви не втомилися, як би вам не було складно, ніколи не трусіть дитину.

Експертка проєкту, лікарка-педіатр Ольга Юдіна ділиться: «Природа влаштувала все так, що плач дитини — найбільш дратівливий звук для дорослого. Своїм пацієнткам — молодим матерям — я завжди приводжу в приклад пташку, яка кидає корм у кричущий дзьобик  пташеняти. Дорослий готовий на все, лишень би змусити малюка перестати плакати. У момент крику малюка набагато більше допомоги та підтримки потребує дорослий, який знаходиться поруч, а не дитина».

Батьки мають отримувати інформацію про синдром струшеної дитини і період фіолетового плачу під час вагітності та відразу після народження дитини з усіх доступних джерел. Варто пам’ятати: доки українські батьки не мають знань про синдром струшеної дитини та не запобігають його виникненню, діти будуть продовжувати страждати та помирати.

Якщо ви мама, яка потребує підтримки, але не знає, де її знайти, і ви зараз читаєте цю статтю, просимо вас: не бійтеся осуду і зверніться до Центру соціальних служб чи Центру надання соціальних послуг за місцем вашого проживання. У їхньому штаті є психолог — спеціаліст, який зможе вислухати вас, підтримати та порадити, як вам знайти вихід з вашої ситуації.

Пам’ятайте: здоров’я вашої дитини, особливо в перший рік життя, як ніжна пелюстка троянди, і нанести йому шкоду дуже просто. А от виправити наслідки такої шкоди — часом неможливо за все життя!

Проєкт “Не труси дитину” створений з метою підвищення рівня обізнаності батьків щодо шкідливості струшування дітей з метою заспокоєння. Проєкт реалізується МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства» спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини та Клубами Ротарі в Україні. В рамках проєкту створено низку освітніх відео та друкованих матеріалів, які розповідають про цю проблему та шляхи її попередження.

Дізнатися більше про проєкт та ознайомитися з додатковими матеріалами можна тут:

Сайт: https://ildc.org.ua/ne-trusy-dytynu/

Instagram https://www.instagram.com/dontshakeababy/

Facebook: https://www.facebook.com/ildcua/

Джерело: slovoproslovo.info

Фото[h1] 

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Суспільство