Як розпізнати та розвинути таланти дитини: рекомендації для батьків
Все для сімей
18.10.2021
Зрозуміти, до чого схильна ваша дитина, та навчити її це проявляти — дуже важлива частина батьківства. Адже малеча ще не може пояснити дорослим, чим хоче займатися та що викликає в неї щире захоплення. Тож завдання батьків та вихователів — виявити це в дитині та допомогти розквітнути творчим здібностям

Як сказав професор педагогіки Чиказького університету Бенджамін Блум, людина може навчитися будь-чого, якщо матиме відповідні умови для навчання.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

То як розпізнати та розвинути таланти дитини? На сайті  osvitoria.media пропонуються десять способів.

Спостерігайте за дитиною, поки вона грається

Що вона робить? Яким видам ігор віддає перевагу? Чи береться щось малювати? Чи будує кумедні замки з кубиків? Залучає когось із дорослих чи краще грається на самоті? Це допоможе зрозуміти схильності дитини на ранньому етапі.

Підказкою для батьків може стати ситуація, коли дитині нудно: немає мультиків, планшета чи чогось, що відволікає її від самої себе. Дайте сину або доньці можливість понудьгувати і подивіться, що відбуватиметься. Не треба одразу ж пропонувати розваги чи записувати на численні заняття. На думку лікаря та консультанта з батьківства Дебміти Дутти, це руйнує мотивацію малечі. Активність, яку ваш син чи донька самі собі придумають, може стати точкою відліку для прояву творчих здібностей.

Надайте можливості для досліджень

Дитина не дізнається, що їй цікаво, поки не спробує різні заняття. Придбайте прилади для малювання, пластилін, яскраві книжки чи конструктор. Відведіть на пробні уроки музики чи танців. У такий природний спосіб дитина якнайкраще проявить щиру цікавість.

Якщо творчі схильності дитини стали зрозумілі, організуйте для неї якісне навчання

Талант важливо не тільки знайти, а й розвинути. Професійний тренер чи вчитель зможуть показати, як зробити перші кроки та чого можливо досягти завдяки наполегливій практиці. Дещо можна вивчати онлайн разом із батьками або самостійно. Цікаві уроки на YouTube чи спеціальних навчальних платформах дадуть поштовх для опанування майстерності в щойно знайденому таланті.

Зворотний бік — коли бажання батьків мати найуспішнішу дитину призводить до того, що занять та уроків стає забагато. Або, якщо виявляється один яскравий талант, іноді дорослі переходять межу.

«Дуже швидко життя дитини стає сфокусованим тільки на цій одній речі. Це може стати шляхом до вигорання», — розповідає директор підрозділу розвитку дітей (Child Life) дитячої лікарні Le Bonheur (США) Томас Хобсон.

Піклуйтеся, щоб рівень зайнятості вашої дитини був збалансованим

Завелике навантаження відбиває бажання розкривати будь-які здібності, адже дитина розуміє: покажеш схильність — тобі одразу додадуть відповідальності та почнуть очікувати ще більше результатів. Такий підхід призводить лише до відмов від будь-якої творчості.

Хваліть за зусилля

Значення мають не лише успіхи та високі результати, а сам факт того, що дитина доклала багато сил та часу для створення чогось нового. Підтримуйте цей запал. Схвалення батьків важить дуже багато, тим більше в такій чутливій царині, як творчість.

Читайте також: Чому моя дитина не читає книжок? 5 основних батьківських помилок

Дозволяйте робити помилки

Дайте дитині зрозуміти та відчути, що помилятися — це нормальна частина навчання. Опанування майстерності потребує часу та зусиль. І на цьому шляху трапляється, що щось іде не так. Навчіть дитину спокійно ставитися до помилок та спрямовуйте її на нові спроби. Це допоможе розвинути витривалість та впевненість у собі — риси, які потрібні кожному, щоб розкрити навіть найяскравіший талант.

Не порівнюйте

Найпростіший шлях відбити в дитини будь-яке бажання щось робити — це ставити інших дітей за приклад. «Щойно ви починаєте порівнювати, ви передаєте вашій дитині повідомлення: «Я вважаю, що та дитина краща за тебе. І я буду любити тебе, тільки якщо ти станеш, як та інша дитина»», — пояснює лікар та консультант із батьківства Дебміта Дутта.

У таких випадках спочатку син чи донька намагатимуться стати «іншими», щоб задовольнити батьків. Але врешті втомляться та можуть взагалі відмовитися від творчих амбіцій.

Спонукайте наполегливість

Розвиток творчих здібностей — це шлях, на якому трапляється багато складнощів. І коли це відбувається, дитині спадає на думку, що в неї нічого не вийде. Тут роль батьків чи вихователів стає надважливою. Навчіть дитину бути наполегливою в опануванні майстерності. Донесіть до неї переконання, що розвиток таланту вимагає постійної практики й зусиль. І коли щось не виходить, треба пробувати знову і вірити у свій успіх.

Відпустіть, якщо вподобання дитини змінилися

Так буває, що через кілька років зацікавленість дитини може згаснути, або вона захоче спробувати щось інше.

«Пристрастю моєї доньки були танці. У своїй фіолетовій балетній спідниці вона танцювала під будь-яку музику. І я подумала: ось воно, те, що дасть моїй дитині мету життя», — розповідає сертифікований консультант із батьківства Кері Флетлі. Але через п’ять років успішних занять цікавість до танців стала згасати. «Донька почала натякати, що балет — це нудно. І незабаром вирішила спробувати баскетбол. Мені нелегко було відпустити мрію про те, якою могла б стати моя донька. Але ж єдиний шлях знайти справжню пристрасть життя — це пробувати робити те, що цікаво», — додає вона.

Джерело: osvitoria.media

Фото

Перегляньте цікаві новини:

Надихаючі історії

Все для сімей

Загрози та виклики 

Молоде життя

Каталог ютуб каналів церков

Найбільша карта церков України

Більше рубрик та новин тут.

Все для сімей
Останні новини
Останні новини