Верховна Рада, до кінця 2020 року, хоче винести на голосування ВСІ небезпечні для церков закони
22.06.2020
Верховна Рада України затвердила План законопроєктної роботи на 2020 рік. До низки запланованих ініціатив у релігійної спільноти є обґрунтовані зауваження.

Приєднуйтесь до нашої групи у Телеграм та Вайбер, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Хоча План розрахований на весь рік, однак парламент затвердив його 16 червня, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У вересні депутати планують розглянути проєкт Закону «Про військове капеланство», який на законодавчому рівні планує визначити та закріпити статус військових священників-капеланів. Нагадаємо, що у Верховній Раді минулого скликання на розгляді було кілька законопроєктів щодо військового капеланства. Один із проєктів навіть здобув підтримку у першому читанні, але так і не був прийнятий у якості закону. Цей законопроект дуже важливий, адже він необхідний, щоб узаконити у військових лавах військове капеланство, яке покликане, щоб допомагати солдатам, надавати їм духовну підтримку.  

Також очікує на повторне перше читання проєкт Закону «Про медіа», зареєстрований під № 2693. Всеукраїнська Рада Церков вистпуала проти зазначеного закону і закликала, аби її зауваження були враховані Робочою групою, до якої не було включено жодного представника релігійних організацій. Даний законопроект є небезпечним, тому що встановлює штраф до 350 тисяч гривень за критику гей-парадів та ЛГБТ. Зокрема, ВРЦіРО непокоїть, що законопроєкт передбачає штрафні санкції “за поширення висловлювань, що є дискримінаційними щодо окремих осіб та груп”. В таких формулюваннях релігійні діячі вбачають ризики для конституційного права на свободу слова та вираження поглядів.

Детальніше про небезпеку законопроєкту читайте у статті: Законопроект Про медіа №2693 встановлює штраф до 350 тисяч гривень за критику гей-парадів та ЛГБТ

Крім цього, парламент планує вкотре розглянути проєкт Трудового кодексу України, оскільки урядовий проєкт № 2708 був відкликаний після зміни складу Уряду. Всі ці проєкти були небезпечні, тому що вони знову вводили в законодавче поле такі терміни як "соціальна орієнтація" та "гендерна ідентичність" та ставили це в розділ дискримінації при оформлені на роботу, що могло викликати зобов'язання релігійних організацій приймати на роботу гомосексуалістів і т.д. Окрім цього, Трудовий кодекс сьогодні є стартовою площадкою для продовження впровадження даної ідеології в інші закони. Саме тому, дуже важливо, аби в новому Трудовому кодексі дані аспекти не були внесені. Попередній проєкт лише частково враховував специфіку діяльності релігійних організацій. Однак окремі пункти Трудового кодексу потребували доопрацювання.

Детальніше про небезпеку законопроєкту читайте у статті: У Трудовий кодекс включили поняття “гендер” та “сексуальна орієнтація”

Верховна Рада планує повернутися восени до резонансного законопроєкту №0931, який є одним із найнебезпечніших для віруючих різних конфесій, тому що він вводить драконівські покарання для будь-якої критики, зауважень щодо ЛГБТ та обмежує свободу слова і віросповідання. 22 червня 2019 року віруючі вийшли з мирним протестом під стіни Верховної Ради, щоб захистити своє право на свободу слова та вираження поглядів. Подібні зауваження до цього проєкту висловили не лише церкви різних конфесій, а також Громадська рада при Державному комітеті України з питань телебачення та радіомовлення.

Детальніше про небезпеку законопроєкту читайте у статті: Верховна Рада проголосувала, аби розглянути в другому читанні законопроект 0931 без консультацій з церквами!

Окрім цього, Верховна Рада має розглянути законопроект №3316 щодо якого Комітет прийняв рішення відхилити, але тим не менш, він має бути винесений на рогляд Верховної Ради, щоб фінальне рішення прийняв Прламент. Враховуючи зазначене, необхідно бути активними, адже на рівні Верховної Ради ми не знаємо, яке може бути рішення у депутатів.

Детальніше про небезпеку законопроєкту читайте у статті: Президент відповів на петицію, що не буде просити відкликати законопроект 3316, який вводить покарання до 8 років за критику ЛГБТ

Згідно планів на липень, заплановано внесення законопроєктів та початок процесу ратифікації Стамбульської конвенції. Ця конвенція небезпечна, тому що під приводом захисту від домашнього насильства вона пропонує введення гендерної ідеології, замінює стать на гендер і т.д. Зокрема, заступник Міністра юстиції Польщі заявив, Стамбульська Конвенція – це гендерна розпуста, яка перевертає світ справжніх цінностей догори ногами. 

Детальніше про небезпеку читайте у статті: Ми позбавимо ваших дітей природної статі та дамо 100 гендерів. Що ховає Стамбульська конвенція?

Парламент має намір найближчим часом ратифікувати Конвенцію про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини, яка стосується чутливих питань, які до кінця не узгоджені з українським суспільством та церквами. Тому, дана конвенція потребує додаткового вивчення та обговорення. 

Водночас, у Плані законопроєктної роботи на 2020 рік міститься низка ініціатив у сфері державної сімейної політики, спрямованих на підтримку багатодітних сімей, розвитку усиновлення та заміни дитячих інтернатів на сімейні форми виховання дітей-сиріт, сприяння формуванню відповідального батьківства, визначення основних засад державної молодіжної політики. Церкви України та релігійні організації активно підтримують позитивні ініціативи на підтримку українських сімей, дітей та молоді, але вважаємо, що всі ініціативи повинні прийматися в обговорені з церквами, адже не завжди державні органи приймають рішення які дійсно є кращими для тих чи інших сфер життя. Особливо, якщо це стосується роботи з дітьми-сиротами, дітьми з багатодітних сімей, адже церкви багато проводять роботи в цьому напрамку і знають практично яким чином найкраще діяти в цьому питанні. 

Дуже важливо, аби Проєкт Закону «Про ювенальну юстицію», який планується виноситися на розгляд, проводився з консультаціями релігійної спільноти, адже ми знаємо, що в багатьох країнах світу дана служба займає досить жорстку позицію в тому числі і до віруючих, позбавляючи  батьківських прав і християнські сімї, які виступають проти навчання дітей різним програмам сексуального виховання і т.д. Слава Богу, в Україні цього немає, але такий Проєкт Закону вимагає глибоких консультацій і при підготовці він не має містити тих норм, які є небезпечними для наших сімей. 

Також Верховна Рада планує прийняти нову редакцію Закону України «Про захист персональних даних». Раніше ВРЦіРО вказувала на недоліки до чинного Закону які стосуються порушення прав людей на свободу віросповідання через розкриття персональних даних про ставлення особи до релігії.

Закликаємо активно молитися, щоб Господь зберіг від негативних законів, а також звертатися до депутатів, аби вони відстоювали національні, сімейні цінності. 

Читайте також: Каталог корисної інформації щодо карантину та ресурсів для церков

Всеукраїнський Собор — це об’єднання релігійних та громадських організацій, а також усіх небайдужих громадян навколо християнського шляху розвитку української держави.

Підписуйтесь на нас у Телеграм, Вайбер, Фейсбук та Інстаграм, щоб першими знати важливі та актуальні для християн новини!

Останні новини
Останні новини